ARTIKEL

Høreapparater kan forebygge demens

Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Demens er en frygtet sygdom - og med god grund.

Demens er livsforandrende for både den sygdomsramte og de pårørende. Og så er demens faktisk den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Cirka 85.000-90.000 danskere lever med en demenssygdom. 

Men nu er der godt nyt til dig, der vil gøre, hvad du kan for at nedsætte din risiko for at blive ramt af for eksempel Alzheimers sygdom. 

Læs også: Ny undersøgelse: Høretab er en af de 3 vigtigste faktorer i at forebygge demens

Et studie fra Syddansk Universitet offentliggjort i januar 2024 viser nemlig, at der er en tydelig sammenhæng mellem høretab og udviklingen af demens.

Årsagen er, at personer med høretab bruger mere energi på at høre. Dét går ud over andre kognitive funktioner - dvs. de mentale processer i hjernen, som gør, at vi kan tænke og problemløse.

Studiet er med data fra 573.088 personer det hidtil største af sin slags og viser blandt andet, at:

  • ... hvis du har et høretab, har du op til 13 % højere risiko for at udvikle demens end mennesker med normal hørelse

  • ... hvis du har et høretab, men ikke bruger høreapparater, har du helt op til 20 % højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med mennesker med normal hørelse

  • ... har du et høretab og bruger høreapparater, falder din risiko for at udvikle demens til blot 6 % højere risiko

Derfor udtaler en af forskerne bag studiet, at det derfor tyder på, at:

“(…) brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens."

Det betyder, at du simpelthen kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant alene ved at få tjekket din hørelse og bruge høreapparater, hvis du har et høretab.

Læs også: 3 grunde til, at din hørelse påvirker helbredet mere, end du tror

Vi bliver hele tiden klogere på, hvor vigtig en rolle god hørelse spiller for både vores fysiske og mentale sundhed – og ikke mindst vores livskvalitet.

Er du i tvivl, om du hører, som du burde? 
Bestil en gratis høretest nu, og prøv et høreapparat i 30 dage - gratis og uforpligtende.


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere