Historie fra det virkelige liv

Mormor fik 'ører i nakken'

Mads’ mormor fik nye høreapparater, og pludselig havde hun ’ører i nakken’, når man mindst ventede det.

Mads Ohm Larsen er 33 år og nyder at være sammen med sin mormor. Glæden ved julen var ikke mere den samme, som før hun fik høreapparater. Selvom Mads’ mormor har haft høreapparater gennem mange år, har det altid været svært for hende at deltage i samtalerne omkring julebordet.

Efter mormor fik nye høreapparater, blev den ’søde juletid’ igen til hjerternes fest for hele familien. Selvom de lige skulle vænne sig til, at mormor nu kan høre det hele.

”På et tidspunkt taler vi om hende, hvor hun står med ryggen til. Her vender hun sig om og siger, jeg kan altså godt høre, hvad I siger. Hun havde pludseligt fået ’ører i nakken’.”

Når familien sidder samlet omkring julemaden, flyver samtalerne som altid hen over bordet. Tidligere havde mormor ikke været så aktiv i samtalerne. Hun talte mest med dem, der sad nærmest. Men her, hvor hun har fået nye høreapparater, er hun med på tværs af alle samtalerne.

Det er dejligt, at hun deltager i samtalerne hen over bordet og ikke bare sidder og kigger ned for sig selv.

Mads Ohm Larsen og mormor Lise
Mads Ohm Larsen og mormor Lise
Mads Ohm Larsen og mormor Lise
Mads Ohm Larsen og mormor Lise

Nye høreapparater giver mere nærvær

Mads har aldrig tidligere tænkt over, at der var så stor forskel på lydkvalitet, oplevelse og muligheder. Ifølge Mads havde hans mormor i mange år tænkt det samme, men det ændrede sig, da mormor fik de nye Beltone Amaze fra Dansk HøreCenter.

Hun har jo selv været sådan, at der er jo ikke forskel på høreapparater, så man kunne lige så godt få de billigste og få dem, du får gratis. Men der må vi bare konstatere, at der er stor forskel på kvaliteten.

Kvaliteten af de nye høreapparater har åbnet deres øjne op for en helt ny verden fyldt med bedre og klarere lydoplevelser. Det er heller ikke længere nødvendigt at trække mormor til side og tale med hende på to-mands hånd eller besøge hende alene. Hun lever nu et mere aktivt liv end tidligere, hvor Mads oplever, at hun både har fået ’ører i nakken’ og ’plaprer løs’ til alle familiearrangementer.

Jeg kan se, at hun har det bedre med at kunne høre. Og hun kan være med på en helt anden måde, end hun var med de tidligere høreapparater. Det gør mig helt vildt glad.

Hvorfor taler vi ikke om nedsat hørelse?

I dag lever omkring 800.000 danskere med et høretab. Alligevel er dårlig hørelse et emne, som vi helst ikke taler om.

Sådan er det dog ikke i Mads’ familie. Familien har altid talt åbent om emnet og lavet sjov og spas med hinanden – for det gør livet lidt lettere. For Mads er det vigtigt, at man lever livet fuldt ud og ikke lader sit høretab stå i vejen for ens livskvalitet. Derfor mener han, at man bør tale åbent om nedsat hørelse, så det ikke bliver et ’fy-fy’ emne.

Jeg tror lidt, der er et tabu omkring høretab. Man har ikke lyst til at snakke om dårlig hørelse. Men det er i virkeligheden sjovt, for der er jo ikke forskel på at have dårlig hørelse og dårligt syn. Alle har nærmest briller i dag.

Hele det her tabu skal man på en eller anden måde få fjernet - også hvis man skal tale med folk om det. Man må være med til at pege på det og sige, at det ikke er så sjovt at snakke om og så snakke om det alligevel. Det er jo én af de ting, der hjælper dig bedst med at snakke om noget, der er tabu. Det er ved at erkende tabuet og få talt om det alligevel.

Som pårørende kan du hjælpe med at bryde tabuet omkring høretab og et liv med nedsat hørelse ved at sætte fokus på og tale om emnet med din familie.

12 gode råd – sådan hjælper du én med nedsat hørelse

Udover Mads’ mormor er der flere i familien, der lever med nedsat hørelse. Mads er derfor vant til at tage hensyn til folk med høretab og er meget bevidst om, hvad han som pårørende kan gøre for at hjælpe dem til en nemmere hverdag og gode stunder sammen.

Få her Mads’ 12 gode råd til hvordan du kan hjælpe og støtte en pårørende, som lever med et høretab.

Mads Ohm Larsen
Mads Ohm Larsen
  1. Tal åbent om dårlig hørelse og brug af høreapparater

  2. Vis forståelse for personer med høretab og tal ikke dårligt om at leve med nedsat hørelse

  3. Sæt ord på de situationer, hvor du som pårørende oplever, at din nærmeste har problemer med hørelsen, og hvad det gør ved dig

  4. Indret hjemmet, så der bliver taget hensyn til personer med høretab. Overvej hvordan lyset falder ind på jeres ansigter, så det bliver nemmere at mundaflæse. Sørg for god akustik og små hyggelige ’snakkehjørner’ med lavt støjniveau

  5. Overvej at besøge personen alene eller i mindre grupper

  6. Vær opmærksom på, om de hører bedre på højre eller venstre øre og placer dig på den ’gode side’

  7. Vær opmærksom på støjniveauet og kig på folk, når du taler med dem

  8. Sæt jer ved siden af hinanden ved bordet, så I uhindret kan tale sammen

  9. Tal tydeligere og langsommere – det nytter ikke at tale højere

  10. Ha’ tålmodighed – og bliv ikke irriteret

  11. Ved større begivenheder sørg for at danne mindre grupper eller f.eks. træk ind i sofaen eller lokalet ved siden, så I bedre kan tale sammen

  12. HUSK, at det kan være svært at acceptere, at man har et høretab. Som pårørende kan du være en stor hjælp i processen omkring valg og brug af høreapparater

Prøv et høreapparat gratis i 30 dage Hos Dansk HøreCenter kan du prøve de nyeste høreapparater gratis og uforpligtende i 30 dage. På den måde får du mulighed for at finde lige netop det høreapparat, der passer perfekt til dig og din hverdag. Bestil en tid

Læs flere historier fra det virkelige liv

Mød Bodil

Mød Bodil

Bodil lever et aktivt pensionistliv med sport, børn og børnebørn som en stor del af hverdagen. Hun har dog ikke altid været i stand til at nyde aktiviteterne fuldt ud pga. sin nedsatte hørelse.

Mød Hanne

Mød Hanne

Hanne var lidt ked af det, da hun skulle have sine første høreapparater. Men efter 30 dages gratis prøveperiode, havde hun slet ikke lyst til at undvære dem igen.                                               

Mød Uffe

Mød Uffe

For Uffe var der flere forskellige ting, som fik alarmklokkerne til at ringe, og fik ham til at få foretaget en høretest. Han kunne ikke længere høre vaskemaskinens bippen, når vaskeprogrammet var færdigt.

Har du spørgsmål?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.