Viden om hørelse

Hvad er nedsat hørelse?

Nedsat hørelse betyder, at du har en manglende evne til at opfange lyde fra dine omgivelser. Du kan opleve udfordringer med hørelsen både i rolige eller støjfyldte omgivelser. En hørenedsættelse kan være vedvarende og kan opstå pludseligt eller gradvist komme snigende og udvikle sig over tid.

En hørenedsættelse er ganske naturlig

Hørenedsættelse er en helt naturlig forekomst blandt befolkningen, så fortvivl ikke, hvis du mistænker et hørenedsættelse. Faktisk lever omkring 800.000 danskere med nedsat hørelse, så måske gør du også?

Sådan fungerer din hørelse

Det yderste af øret fungerer som en tragt, der opfanger lyden og sender den ind i øregangen. Lyden rammer trommehinden, der kan bevæge sig ligesom et trommeskind.

På bagsiden af trommehinden sidder en lille knogle kaldet hammeren. Ved at bevæge sig i takt med lyden sender den signalet videre via to andre små knogler, ambolten og stigbøjlen, ind i sneglen, hvor tusindvis af små fimrehår indvendigt opfanger bevægelsen.

Når de små hår bevæger sig, sender de et signal til hjernen via hørenerven. Det er dette signal, du opfatter som lyd (kilde: Høreforeningen)

 

Derfor mister man hørelsen

Der kan være mange grunde til, at man mister noget af sin hørelse. De mest almindelige årsager er støjskader og en helt normal aldringsproces. Derudover kan øreinfektioner, hovedskader og visse typer af medicin også føre til nedsat hørelse.

Med alderen sker der ændringer i det indre øre, men faktisk også i dine hørecentre i hjernen, og det kan være medvirkende til en hørenedsættelse. Når ørets anatomi ikke fungerer korrekt, bliver det svært for hjernen at modtage og fortolke lydsignaler. Efterhånden bliver signalerne svagere og svagere, og med tiden kan lyde, som før var en naturlig del af hverdagen og tale, helt forsvinde. Når man får svært ved at høre, hvad folk siger, begynder man at trække sig fra sociale arrangementer. Ofte sker det helt ubevidst.

Den gode nyhed er, at du ikke er alene, og du kan gøre noget ved det. Med et moderne høreapparat kan du sagtens føre en samtale igen, selv i støjfyldte omgivelser. Du vil opleve, at det hurtigt forbedrer din situationsfornemmelse og nemt forbinder dig med dine omgivelser, så du kan leve livet fuldt ud igen.

 

Typer af og årsager til høretab

En af konsekvenserne ved høretab er en reduceret evne til at skelne tale fra støj. Hvis du lever med et høretab, kan du føle, at du hører fint i rolige situationer, men ikke i støjende situationer. Det er også almindeligt, at høje lyde som fuglesang forsvinder helt. Årsagerne til høretab varierer, og typen af ​​høretab bestemmes af den del af øret, hvor forringelsen opstår. Der er generelt tre forskellige typer høretab:

1. Konduktivt høretab

Et konduktivt høretab er ofte midlertidigt og kan undertiden korrigeres med voksfjernelse, medicin eller kirurgi. Ledende tab skyldes problemer i yder- eller mellemøret og kan være forårsaget af infektion, opbygning af voks eller væske, punkteret trommehinde eller otosklerose – en unormal knogleudvikling i mellemøret.

2. Sensorineuralt høretab

Sensorineuralt høretab er den mest almindelige form for høretab. Faktisk står det for 90% af alle voksne høreproblemer. Selvom årsagen ikke altid er kendt, er det ofte relateret til aldring eller støjeksponering.

Sensorineuralt tab betyder:

  • Lyde reduceres ikke kun i lydstyrke, men bliver forvrænget
  • Evnen til at høre høje lyde påvirkes normalt først
  • Evnen til at høre lavtonede lyde, som vokallyde, kan være normalt eller forholdsvis velbevaret

3. Blandet og midlertidigt høretab

Ved blandet høretab forekommer både ledende og sensorineurale tab på samme tid. I disse tilfælde kan du have brug for behandling som fjernelse af ørevoks, medicin eller kirurgi ud over høreapparater.

Der er tidspunkter, hvor et høretab er midlertidigt. Et midlertidigt høretab er almindeligt og kan skyldes overdreven ørevoks, øreinfektioner, allergier, sinus-problemer eller visse medikamenter.

Har jeg nedsat hørelse?

Et høretab kommer ofte snigende, så man ikke opdager, at man har nedsat hørelse før pårørende bemærker det, eller før man pludselig opdager, at hverdagens lyde er væk. Her kan du læse de typiske tegn på nedsat hørelse. Hvis du mistænker, at du har nedsat hørelse, er det vigtigt at få taget en høretest, så audiologisten kan vurdere, om du har et høretab og om høreapparater kan hjælpe dig. Du kan bestille tid til en gratis høretest her.

Vil du høre bedre? Din hørelse er i trygge hænder hos os. Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest - så skal du ikke bekymre dig om din hørelse igen. Bestil tid til høretest

Vil du vide mere om hørelse og høretab?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os, så vi kan bestille en tid til dig i din lokale afdeling.