Viden om hørelse

Første tegn på høretab

Høretab er sjældent noget, man lægger mærke til. Tab af hørelse sker som regel ikke fra den ene dag til den anden. Det er noget, der gradvist bliver værre og værre. Hjernen prøver også hele tiden at kompensere for tabet. Lidt ligesom når man kniber øjnene sammen for at se bedre. Måske har dine omgivelser kommenteret på, at du taler for højt. Måske oplever du problemer med at deltage i aktiviteter, som ikke har været et problem før i tiden. Det kan være et tegn på, at du har nedsat hørelse.

Symptomerne på nedsat hørelse er:

  • Du skruer højt op for TV’et
  • Folk omkring dig mumler
  • Du beder folk gentage, hvad de siger
  • Du får ofte at vide, at du taler for højt
  • Du har svært ved at følge med i samtaler – selv i rolige omgivelser
  • Du læner dig i en bestemt retning, når du taler med andre
  • Det er sværere og sværere at føre en telefonsamtale
  • Du forsøger at mundaflæse
  • Du er mere fraværende og trækker dig måske fra sociale sammenhænge
  • Du føler dig træt, udmattet og frustreret

Kundeudtalelse:

Skal du have lydstyrken så højt op på dit tv, at det bliver generende for dine gæster? Så er det på tide at få tjekket hørelsen. Høreapparater er ikke generende at gå med – jeg kan da somme tider glemme at tage dem af, når jeg skal i bad. 

Jørgen J.  

Hvordan forhindrer jeg at få eller forværre nedsat hørelse?

For at forhindre eller forværre et høretab, kan du sørge for at passe godt på din hørelse ved at bruge formstøbte høreværn, når du befinder dig i støjfyldte omgivelser. Det kunne fx være til koncerter, på en støjfyldt arbejdsplads, på motorcyklen eller i andre sammenhænge.

Hvordan får jeg hjælp, hvis jeg har nedsat hørelse?

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af tegnene på nedsat hørelse, kan du bestille tid til en gratis og uforpligtende høreprøve i et hørecenter nær dig.

Har du mistanke om, at én du kender, har nedsat hørelse? Her kan du læse tegn på, at din nærmeste har nedsat hørelse og hvad du som pårørende kan gøre.

Kundeudtalelse:

Folk forestiller sig tit, at et høreapparat er stort og klodset, men mit er så lille, at jeg altid har det på. Hverdagen er blevet nemmere, fordi jeg nu har en mere ukompliceret hørelse. Jeg kan bedre deltage i samtaler, og min kone bliver ikke irriteret over, at jeg hele tiden siger ’hva’. Hvis man har en mistanke, synes jeg bare, man skal få det tjekket. Lad være med at udskyde det!

Uffe Villumsen

Læs Uffes historie

Bestil en gratis høretest - det tager kun 1 minut

Viser det sig, at du har nedsat hørelse, kan du prøve et høreapparat gratis og uforpligtende i 30 dage.

Vil du vide mere om hørelse og høretab?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os, så vi kan bestille en tid til dig i din lokale afdeling.