Artikel

Ny undersøgelse: Høretab er en af de 3 vigtigste faktorer i at forebygge demens

Nyt studie peger på, at særligt tre faktorer sandsynligvis kan mindske din risiko for demens: søvn, social kontakt og behandling af høretab.  

Hvert år bliver omkring 8.000 danskere ramt af demens. Risikoen for demens stiger med alderen, men ikke alle mennesker bliver demente. Hvordan kan det være? 

Forskning tyder på, at der er en direkte sammenhæng mellem den måde, som vi lever på, og vores risiko for at udvikle demens. Kost, alkoholvaner, rygning og motion er blandt de faktorer, som vi selv har mulighed for at ændre på og på den måde forebygge demens.  

Og nu tyder et nyt, stort studie på, at særligt tre faktorer spiller en rolle i at forebygge demens. Nemlig søvn, social kontakt og behandling af høretab.  

“En overbevisende mængde data tyder på, at søvn, social kontakt og høretab alt sammen påvirker vores hjernesundhed. Faktisk ser de ud til at have størst indflydelse ud af de allerede kendte risikofaktorer, som vi selv har mulighed for at påvirke.” 

Dét fortæller Colin Rosenau, som er Ph.d.-studerende på det hollandske forskerteam, der står bag undersøgelsen.  

Er du i tvivl, om du går rundt med et høretab?
Bestil en gratis høretest i dag!

Undersøgelsen tyder altså på, at søvn, social kontakt og høretab er de tre vigtigste faktorer, som vi selv kan påvirke, hvis vi gerne vil undgå at blive ramt af demens.

De opsigtsvækkende resultater blev offentliggjort på den årlige Alzheimer-Europe-konference i Bukarest i oktober 2022 og mangler endnu at blive at blive endeligt verificeret i en anden runde.  

Hørenedsættelse fordobler risikoen 

Det er ikke første gang, at høretab og demens bliver koblet sammen. Mange andre undersøgelser er kommet frem til samme konklusion.  

Der er flere teorier om, hvorfor høretab forhøjer risikoen for demens så markant.  

Læs også: "Er din hjerne på overarbejde?"

Forskning viser blandt andet, at høretab medfører forøget hjernesvind (tab af hjerneceller og forbindelser mellem hjernecellerne) i tindingelappen, hvor vigtige høre- og hukommelsesfunktioner sidder.  

Et ubehandlet høretab kan også medføre social isolation, ensomhed og depression, som alle er kendte risikofaktorer for demens.  

God hørelse holder dig sund 

Det er ikke ligefrem opløftende læsning, men der er en god nyhed: Langt de fleste høretab kan nemlig behandles med høreapparater.  

På den måde tyder al forskning på, at du nemt og effektivt kan nedsætte din risiko for at udvikle demens. Samtidig nedsætter du også din risiko for depression, angstlidelser og stress.  

Så der er mange gode grunde til at tage hånd om din hørelse: Det er simpelthen sundt at høre godt.  

Læs også: "Høreapparater kan forlænge dit liv"

Hvis du også sørger for at sove nok og hygge dig med familie og venner, har du gode chancer for et godt og langt liv med en frisk og sund hjerne.  

Og er det ikke dét, som vi alle sammen drømmer om, når alt kommer til alt?  

Er du i tvivl, om du går rundt med et høretab?
Bestil en gratis høretest i dag!

Fakta: Demens i tal 

  • Omkring 8.000 danskere rammes hvert år af demens 
  • I alt lever mellem 85.-90.000 danskere med en demenssygdom – heraf har cirka 50.000 Alzheimers sygdom, som er den hyppigste demenssygdom  
  • I 2040 forventer man, at der vil være 125-150.000 danskere med demens 
  • 400.000 danskere er nære pårørende til et menneske med demens 
  • Demenssygdomme rammer kvinder oftere end mænd. Man vurderer, at der er 2,5 gange så mange kvinder med demens 

Fakta: Symptomer og tegn på demens 

  • Svækket hukommelse 
  • Besvær med at udføre velkendte opgaver 
  • Problemer med sproget 
  • Manglende orientering i tid og sted 
  • Dårlig eller nedsat dømmekraft 
  • Problemer med at tænke abstrakt 
  • Ting forkerte steder 
  • Forandringer i humør og adfærd 
  • Ændringer i personligheden 
  • Mangel på initiativ 

Kilde: Alt for Damerne


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere