Artikel

Kender du fodboldkampens lydniveau?

Det er dejligt, at vi igen nyder en fodboldkamp på stadion med venner og familie. Det er bare noget helt særligt at komme på stadion for at heppe på dit hold, nyde kvalitetstid med dem du holder af, eller nyde den helt specielle stemning, der er på stadion under en spændende kamp.

Men det er vigtigt ikke at forgabe sig helt i oplevelsen – i hvert fald ikke før du har taget dine forholdsregler – for et stadion kan blive overraskende højlydt, hvilket man nemt kan glemme i kampens hede.

Et stadion som for eksempel Telia Parken i København har plads til cirka 38.000 tilskuere. Det svarer til, at alle indbyggere i Viborg samlede sig ét sted på samme tid. Selv på et mindre stadion kan støjniveauet blive temmelig højt, når man tænker på, hvor mange decibel, der bliver udsendt fra dommere, fans, kommentatorer, musik og lignende.

Så høje er lydene på stadion

Vores smertegrænse for lyd ligger på 125 dB – altså det lydniveau, hvor vi ville holde os for ørerne og skære ansigter, fordi det er ubehageligt. Med dette in mente er der ikke noget at sige til, at man skal passe på sin hørelse under en fodboldkamp, når man ved, hvor højt lydniveauet kan blive her.

Dommerens fløjte: 130 dB
Dommerens fløjte er det enkeltstående element på stadion, der lyder højest, og med sin karakteristiske lyd, er den nem at høre over al andet støj.

Tudehorn: 120 dB
Du hører tit støj fra tudehorn på stadion, og blot et enkelt tudehorn udsender 120 dB. Hvis du forestiller dig, at der er mere end ét, der ’tuder’ samtidig, så sniger lydniveauet sig hurtigt op over smertegrænsen.

Trommer: 115 dB
En enkelt tromme er højlydt, men hvis flere trommer spiller i samme rytme, skaber de bulder og brag, der kan være hårdt for ørerne.

Fans: 80-105 dB
Blot en enkelt fan på tilskuerrækkerne kan udsende lyd på 80 dB med hans tilråb – og hvis kampen bliver ekstra spændende, eller der bliver scoret mål, kan det stige helt op til 105 dB. Forestil dig, lyden af at hele Viborg bliver begejstrede på samme tid.

Tag dine forholdsregler

Men blot fordi stadion er højlydt, betyder det naturligvis ikke, at du skal gå glip af at heppe på dit fodboldhold. Det er bare vigtigt, at du tager dig nogle forholdsregler for at passe på din hørelse, mens du er der.

  1. Brug engangs-ørepropper eller formstøbte høreværn for at begrænse lyden

    Engangs-ørepropper kan være gode, hvis du bare skal til en enkelt kamp, men hvis du har sæsonkort, kan det være en fordel for dig at få lavet et par formstøbte høreværn. Du kan få formstøbte ørepropper hos os, og det tager typisk kun 5-10 minutter at få taget aftryk. Bestil tid til aftryk til høreværn her.

  2. Tag pauser

    Det er en god idé at give ørerne en pause med jævne mellemrum. Hvis du kan mærke, at dine ører trænger til lidt hvile, er det et godt tidspunkt at få fyldt op på drikkevarer eller hotdogs og komme lidt væk fra tilskuerrækkerne og den værste larm.

  3. Tænk over din placering

    Selvom det er sjovest at være helt tæt på, hvor det hele sker, er det også typisk her, der er de højeste lyde. Hvis du har mulighed for selv at vælge din plads på stadion, er det en fordel for dig at komme lidt på afstand fra den værste larm.

Kilde: Connect hearing

 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere