Artikel

Så højt er lydniveauet til fodboldkampen

Intet overgår stemningen på et fodboldstadion - især når vi samles og hepper på landsholdet til EM- og VM-slutrunderne. Men i kampens hede er det vigtigt at passe på din hørelse. Læs vores 3 gode råd her. 

Mange danskere elsker at tage på stadion og støtte deres lokale fodboldhold - eller landsholdet, hvis man er så heldig at have sikret sig en billet til EM- eller VM-slutrunden. Men i kampens hede kan lydniveauet under en fodboldkamp blive overraskende højt.

For eksempel har et stadion som Parken i København plads til cirka 38.000 tilskuere. Det svarer til, at samtlige indbyggere i Viborg var forsamlet på ét sted. Og det er endda ikke mange tilskuere i forhold til stadioner andre steder i verden, hvor der er plads til over 100.000 mennesker. 

Selv på et mindre stadion kan støjniveauet blive temmelig højt, når man tænker på, hvor mange decibel, der bliver udsendt fra dommere, fans, kommentatorer, musik og lignende. 

Så høje er lydene på stadion

Menneskets smertegrænse for lyd ligger på 125 dB – altså det lydniveau, hvor vi ville holde os for ørerne og skære ansigter, fordi det er ubehageligt.

Derfor er der ikke noget at sige til, at man skal passe på sin hørelse under en fodboldkamp, når du ser, hvor højt lydniveauet kan blive. Nedenfor kan du se, hvor meget de forskellige lydelementer "larmer":

Dommerens fløjte: 130 dB

Dommerens fløjte er det enkeltstående element på stadion, der lyder højest, og med sin karakteristiske lyd er den nem at høre over al andet støj.

Tudehorn: 120 dB

Du hører tit støj fra tudehorn på stadion, og blot et enkelt tudehorn udsender 120 dB. Hvis du forestiller dig, at der er mere end ét, der "tuder" samtidig, så sniger lydniveauet sig hurtigt op over smertegrænsen.

Trommer: 115 dB

En enkelt tromme er højlydt, men hvis flere trommer spiller i samme rytme, stiger lydniveauet yderligere. 

Fans: 80-105 dB

Blot en enkelt fan på tilskuerrækkerne kan udsende lyd på 80 dB med hans tilråb – og hvis kampen bliver ekstra spændende, eller der bliver scoret mål, kan det stige helt op til 105 dB. Prøv så at gange det med f.eks. 50.000 tilskuere, der alle sammen jubler på én gang.  

3 gode råd til dig: 

Selvom lydniveauet er højt på stadion, betyder det naturligvis ikke, at du skal gå glip af at heppe på hverken dit lokale fodboldhold eller på landsholdet. 

Så længe du tager dig nogle forholdsregler for at passe på din hørelse, mens du er der.

1. Brug ørepropper eller formstøbte høreværn for at begrænse lyden

Engangs-ørepropper kan være gode, hvis du bare skal til en enkelt kamp, men hvis du har sæsonkort, kan det være en fordel for dig at få lavet et par formstøbte høreværn. Du kan få formstøbte ørepropper hos os i Dansk HøreCenter, og det tager typisk kun 5-10 minutter at få taget aftryk. Bestil tid til aftryk til høreværn her.

2. Giv dine ører en pause

Det er en god idé at give ørerne en pause med jævne mellemrum. Hvis du kan mærke, at dine ører trænger til at få lidt ro, er det oplagt at få fyldt op på drikkevarer eller hotdogs og på den måde komme lidt væk fra tilskuerrækkerne og den værste larm.

3. Tænk over din placering

Selvom det er sjovest at være helt tæt på, hvor det hele sker, er det typisk også her, at lydniveauet er højest. Hvis du har mulighed for selv at vælge din plads på stadion, er det en fordel for dine ører at komme lidt på afstand fra den værste larm og de mest entusiastiske fans. 

Kilde: Connect hearing


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

10 fantastiske fordele ved at få tjekket din hørelse

12 september 2024

Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.  


Se mere