At leve med høretab

Det kan føles frustrerende og ensomt, når dine omgivelser har det sjovt, og du føler, du står på sidelinjen og kigger på, fordi du ikke kan høre, hvad der foregår.

Hvad er et høretab?

Et høretab betyder, at der er nogle bestemte lyde og toner, som du ikke kan høre. Måske kan du slet ikke eller har meget svært ved høre højere toner som fx lyden af græshopper, hunden der piver, tekanden der hyler eller børnebørnenes latter og lyse stemmer. Måske har du også svært ved at lokalisere lyde i en samtale med venner og familie. Et høretab kan være permanent, og der findes forskellige typer og årsager.

Høretab forekommer i forskellige grader

Der findes forskellige grader af høretab, nemlig et let til moderat og kraftigt til meget kraftigt. Et let til moderat høretab er også det, der går under navnet aldersrelateret høretab, som oftest kommer snigende, stille og roligt med alderen, så du nærmest ikke bemærker det. Et kraftigt til et meget kraftigt høretab er, hvor du har svært ved at høre, når personer taler til eller omkring dig, også selvom du befinder dig i meget rolige omgivelser. Du kan også have udfordringer med at tale i telefon med venner og familie, for du kan næsten ikke høre, hvem der er, eller hvad der bliver sagt i den anden ende af røret.

Hørenedsættelse kan heldigvis oftest behandles. Det er bare vigtigt at være opmærksom på, hvornår hørelsen begynder at svigte, så du kan tage det første skridt mod at leve med nedsat hørelse: høreprøven. Her på siden kan du læse om forskellige aspekter af at leve med nedsat hørelse, og hvorfor det er så vigtigt at få gjort noget ved det.

Efter min far har fået høreapparater hos Dansk HøreCenter, har vi fået et tættere sammenhold. Det er kanon, at han gjorde noget ved det.

Har din nærmeste et høretab?

Det kan være svært at erkende, at man lever med nedsat hørelse. Måske fordi man er for stædig til at erkende høretabet og har brug for et lille skub fra de nærmeste.

Pludselig var jeg med igen. Det handlede ikke 'bare' om, at jeg kunne høre bedre. Høreapparaterne havde også en positiv effekt på mit selvværd. Jeg var ikke længere bekymret for at være sammen med andre mennesker. Jeg vidste jo, at jeg sagtens kunne høre alt, hvad der blev sagt, og det gjorde mig tryg og mere udadvendt.

Hanne Nymand

Læs Hannes historie

Vil du høre bedre? Din hørelse er i trygge hænder hos os. Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest - så skal du ikke bekymre dig om din hørelse igen. Bestil tid til høretest

Har du spørgsmål?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.