Gode råd til vedligeholdelse og rengøring af dine høreapparater

Daglig pleje og vedligeholdelse kan forlænge dine høreapparaters levetid, så du får glæde af dem i længere tid. Læs, hvordan du passer godt på dine høreapparater - og hvad du ALDRIG skal gøre - i vores guide. 

Når du investerer i dig selv og din livskvalitet med nye høreapparater, så husk at passe godt på dem. Daglig pleje og vedligeholdelse kan nemlig forlænge høreapparaternes levetid og bevare deres ydeevne - og de skulle jo gerne glæde dig med god hørelse så længe som muligt.

Følg vores gode råd, så passer du godt på dine små høreapparater, som dagligt udsættes for lidt af hvert som for eksempel støv, sved og forskellige vejrforhold. 

Daglig vedligeholdelse og rengøring af dit høreapparat

 1. Vent med at tage dine høreapparater på, til du er færdig med at bruge makeup, parfume, aftershave, hårspray, creme, solcreme, insektafvisende midler m.m. Produkterne kan nemlig komme ind i dit høreapparat og beskadige eller tilstoppe de små komponenter. Derfor er det vigtigt, at du altid gør dig i stand, før du tager høreapparaterne på.  

 2. Børst omhyggeligt omkring de steder, hvor lyden suser ind og ud af dit høreapparat hver eneste dag. Du kan bruge den lille børste, som følger med, når du køber høreapparaterne. 

 3. Rengør dit høreapparat hver dag. Brug rengøringsmidler, der er godkendt til høreapparater eller blot en blød og fugtig (men ikke våd) klud. Brug ikke alkohol eller opløsningsmidler. 
   
 4. Hvis du har et høreapparat med batteri, så husk at slukke for det, inden du går i seng, for at spare på batteriet. Hvis du har et genopladeligt høreapparat, skal du blot huske at sætte det i opladeren, før du går i seng. Så slukker det automatisk og tænder igen, når du tager høreapparatet op igen næste morgen - fuldt opladt og klar til en ny dag.  
   
 5. Hvis du har et høreapparat med batteri, så lad batteridøren stå åben om natten, hvis det er fugtigt i vejret. Du kan også investere i en tørreboks, som holder dine høreapparater fugtfrie og samtidig desinficerer dem. 

Regelmæssig rengøring og vedligeholdelse af høreapparater og deres dele 

 1. Hvis du har et høreapparat med batteri, så skift altid batterier over en blød overflade - f.eks. et viskestykke - så du ikke risikerer at tabe apparaterne på en hård overflade.   

 2. Hvis du har et høreapparat med støbte ørepropper med slanger, så tag dem ud og rens dem i vand med lidt opvaskemiddel i én gang om ugen. Husk at tørre dem godt og grundigt af, inden du forbinder dem med høreapparatet. Du kan eventuelt bruge en luftpuster til at tørre delene med - den kan du få i vores webshop. Husk også at skifte kupler og filtre til dit høreapparat regelmæssigt. Er det særligt varmt, kan sved stoppe filtre og kupler til, hvilket gør det nødvendigt at skifte delene oftere. 

 3. Bestil nye reservedele til dine høreapparater via Dansk HøreCenters webshop, eller kom ind til Åben Service i dit lokale hørecenter på udvalgte hverdage, når reservedelene bliver stive, skøre eller misfarvede. 

Køb alt, hvad du har brug for til rensning og vedligeholdelse af høreapparater her  

Andre gode tips - og ting du ALDRIG skal gøre: 

 1. Hold høreapparaterne væk fra varme og direkte sollys. Læs her, hvordan du undgår, at høreapparatet smelter i sommervarmen.
    
 2. Dyp aldrig dit høreapparat i vand, og undlad at bruge dem i sauna, brusebad eller ved badning og svømning. Beskyt også dine høreapparater mod regn. 
   
 3. Smør ikke høreapparatets dele. 
   
 4. Fjern dine høreapparater før medicinske procedurer, der udnytter scanning som f.eks. CT-scanninger. Scannere i lufthavne, butiksalarmer og lignende beskadiger ikke dine høreapparater. 
   
 5. Hvis der opbygges ørevoks på dine høreapparater eller ørepropper, og det er svært at tørre væk, skal du kontakte dit hørecenter for at få hjælp. 
   
 6. Brug altid kun godkendte batterier i den korrekte batteristørrelse til dit høreapparat. 
   
 7. Moderne høreapparater er meget små, og derfor er det en god idé at placere dem i et etui, når du ikke bruger dem. 
   
 8. Hold høreapparatet utilgængeligt for børn og kæledyr. (Det er sket, at menneskets bedste ven har spist et høreapparat ...) 
   

Har du spørgsmål til vedligeholdelse og rengøring af dit høreapparat? 

Hvis du har spørgsmål til den daglige og regelmæssige pleje og rengøring af dit høreapparat, så tøv ikke med at kontakte os i Kundecentret alle hverdage kl. 08.00-14.00 på 70 230 560, eller skriv til kundecenter@dkhc.dk   


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Så højt er lydniveauet til fodboldkampen

16 juni 2024

Intet overgår stemningen på et fodboldstadion - især når vi samles og hepper på landsholdet til EM- og VM-slutrunderne. Men i kampens hede er det vigtigt at passe på din hørelse. Læs vores 3 gode råd her. 

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 


Se mere