ARTIKEL

3 grunde til, at din hørelse påvirker helbredet mere, end du tror

Det kan have alvorlige konsekvenser at ignorere et høretab. Læs her, hvordan et ubehandlet høretab påvirker dit helbred. 

Audiologisten ser det igen og igen: Kunder, der først opsøger Dansk HøreCenter efter flere år med symptomer på høretab.

Måske har det ikke føltes så vigtigt. Måske er det svært at erkende. Eller måske er de slet ikke klar over, at deres hørelse er svækket, siger audiologist Thea Stange Smed fra Dansk HøreCenter.

- Høretab kommer tit snigende. De lyde, som du mister først, er ofte dem, som du ikke har så meget brug for. Det kan være emhætten, der suser, eller vaskemaskinen, der skvulper. Det er først, når det påvirker en i sociale sammenhænge, at det bliver generende, fortæller hun.

Er du i tvivl, om du går rundt med et ubehandlet høretab?
Så bestil en gratis høretest

Audiologist Thea Stange Smed oplever ofte, at folk går alt for længe med deres høretab.

Men når først høretabet er mærkbart, er det vigtigt, at man ikke lader stå til. En nedsat hørelse kan være betydeligt mere alvorlig end et irritationsmoment.

Her er tre grunde til at tage høretab alvorligt og få bestilt tid til et høretjek.

1. Ubehandlet høretab øger risikoen for ulykker

Flere amerikanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem høretab og ulykker, og konklusionen af deres forskning er den samme: Risikoen er forhøjet. Selv med et mildt høretab er risikoen for faldulykker tre gange højere.

En undersøgelse af knap 10.000 medarbejdere på en aluminiumsfabrik viste, at et høretab øgede risikoen for at komme til skade på jobbet med 25 procent.

En anden undersøgelse viser, at mennesker med store hørenedsættelser har bedre balanceevne, når deres høreapparat er tændt, end når det er slukket. Harvard-forskeren Neil Bhattacharyya giver sit bud på en årsag:

- En af høresansens primære funktioner er at være et advarselssystem for kroppen. Mennesker med høretab får måske sværere ved at høre advarselssignaler som lyden af en bil eller motorcykel, der nærmer sig, eller når nogen råber, at de skal dukke sig.

Læs også: "Fem tips til sikker kørsel med høretab"

Med et tændt høreapparat bliver balanceevnen bedre, og man kan kaste sig ud i fysisk aktivitet med betydeligt lavere risiko for at falde.

2. Høretab kan medføre depression

Både europæisk og amerikansk forskning har vist en markant øget risiko for depression hos mennesker med ubehandlet høretab i alle aldre.

De mange depressioner hos mennesker med høretab kan hænge sammen med social isolation og ensomhed, som øger risikoen for depression markant.

- Det er svært at følge med i samtaler, når man ikke kan høre, og nogle føler, at de helt mister deres personlighed. Det kan få dem til at trække sig socialt, fortæller audiologist Thea Stange Smed.

Læs også: "Hvorfor skal du ikke leve med dårlig hørelse?"

Den situation er der dog gode muligheder for at forbedre med et høreapparat, har hun erfaret.

- Når kunderne kommer tilbage for at få kontrolleret og indstillet høreapparaterne, fortæller nogle af dem, at de oplever, at de er blevet sig selv igen.

3. Risikoen for demens er stærkt forøget hos mennesker med høretab

En stor, dansk undersøgelse viste for to år siden, at mennesker med høretab har op til 90 procent større risiko for at udvikle demens. Samme resultat nåede forskere fra Oxford Universitet sidste år.

Årsagen er uklar, men Nationalt Videnscenter for Demens peger på, at hjernen risikerer at blive understimuleret, og at mennesker med høretab risikerer at være mere socialt tilbagetrukket.

- Ved at få afhjulpet sit høretab kan man undgå nogle af de problemer. Når man igen kan følge med i samtaler og får flere input fra omverdenen, får hjernen flere stimuli, og det bliver nemmere at være social og udadvendt, siger audiologist Thea Stange Smed.

Læs også: "Ny undersøgelse: Høretab er en af de 3 vigtigste faktorer i at forebygge demens"

Det er ekstra relevant at få sin hørelse undersøgt for diabetespatienter, stressramte eller mennesker, der har været gennem en kemoterapi- eller strålebehandling.

Bonusinfo: Vidste du, at nogle sygdomme øger risikoen for høretab?

Et ubehandlet høretab kan føre til sygdomme, men det modsatte kan også ske: En række sygdomme øger risikoen for høretab.

Læs også: "Diabetes og høretab"

Forskning viser en stærkt øget risiko for høretab hos diabetespatienter, og en del stressramte oplever pludselige høretab. Ved nogle former for kemoterapi og strålebehandling er høretab en kendt bivirkning. Desuden opstår nogle høretab i forbindelse med ulykker.

- Så hvis man er i risikogruppen, er der særlig grund til at være opmærksom, hvis man oplever symptomer på høretab. Vi kan ofte gøre meget for at forbedre hørelsen, så livskvaliteten bliver højere, siger Thea Stange Smed.

Jeg vil gerne tage hånd om min hørelse

- lad mig bestille en gratis høretest nu!


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:


Se mere