Artikel

Guide: Sådan taler du med dine forældre om høretab

Din mor eller far hører virkelig dårligt, og du har ikke den samme kvalitetstid med dem, som du havde engang. Du kan se, at de har svært ved at få det hele med, og det gør ondt i hjertet. Heldigvis behøver det ikke at være sådan: Med moderne høreapparater kan man komme så tæt på sin naturlige hørelse, som det overhovedet er muligt.

Det tager mange år at erkende og acceptere sit høretab, men du kan være med til at skubbe processen i gang, så I igen kan have mere kvalitetstid sammen. Selvom det kan være svært at indlede en vanskelig samtale med sine nærmeste, er der ingen grund til at udskyde det. Med lidt forberedelse kan samtalen øge livskvaliteten for begge parter.

Læs mere: "Har din nærmeste nedsat hørelse?"

Her får du en guide til den svære samtale om høretab: 

5 gode råd til at tale høretab med din forælder 

 1. Start med dig selv 
  Det lyder måske underligt, men du skal selv acceptere, at dine forældre har et høretab. På den måde er du klar i dit budskab, når du skal indlede den svære samtale. Det er aldrig rart at skulle påpege andres udfordringer. Men tænk på, hvor stor en forskel du kan gøre ved at italesætte høretabet? Der går typisk fem til syv år, før man selv erkender og gør noget ved sit høretab. Du kan være med til at korte den tid af. Er du i tvivl, om din forælder har et høretab, så kan du læse om de første tegn på høretab

 2. Vær støttende og konstruktiv - og hav en plan 
  Måske har du allerede talt med dit lokale hørecenter og forberedt et forløb, så du også kommer med en løsning på problemet? Ellers kan du læse meget mere om, hvordan en høretest forløber her. Så kan du fortælle din forælder, hvad der skal ske. Tilbyd gerne at tage med til en gratis og uforpligtende høretest

  Læs mere om, hvor stor en forskel det gør at tage en pårørende med til høretesten. 

 3. Vær positiv
  Et høretab handler ikke om fejl og mangler - tværtimod. Derfor skal du fokusere på, at det handler om at få en bedre livskvalitet og bryde tabuet om høretab og høreapparater.

 4. Vær med hele vejen
  Uvante situationer kan være svære at håndtere, især for ældre mennesker - og særligt når det drejer sig om helbredet. Mange lider af ”hvid kittel”-syndromet, der gør, at de ofte taler deres symptomer ned. Vær med, og støt op, så det kan blive en positiv oplevelse for din mor eller far.

 5. Følg op 
  Når et høreapparat er købt, er forløbet ikke overstået. Der kan være justeringer, som skal laves undervejs eller andre opfølgninger, der også skal tages hånd om. Derudover er det vigtigt at skrive sig bag øret, at det tager noget tid at vænne sig selv og ens hjerne til en verden med lyd på, når et høreapparat bliver en del af hverdagen. 

Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest her 

Har du brug for en snak om, hvordan du kan hjælpe din mor eller far til et liv med bedre hørelse?

Du er altid velkommen til at kontakte os i kundecentret på 70 230 560 alle hverdage kl. 08.00-14.00 for at få gode råd til den svære samtale. 

Du kan også skrive til os på kundecenter@dkhc.dk


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere