Artikel

5 tips til at vænne dig til dit nye høreapparat

Mange bliver overraskede, når de finder ud af, at det kan tage et stykke tid at vænne sig til deres nye høreapparat. Udover at lære hvordan høreapparatet fungerer, skal hjernen også håndtere et væld af nye indtryk, som den slet ikke er vant til.

Du kan pludseligt høre ALT, og det tager tid at vænne både dig og din hjerne til. Derfor er det helt almindeligt at føle sig træt i starten, når du bruger høreapparater. 

Mand med barn forår

Lyden af din egen stemme kan opleves anderledes 

En af de største forandringer, som du måske oplever, er lyden af din egen stemme. Et moderne høreapparat giver dig ikke præcis den samme hørelse, som du havde før et høretab, men det hjælper dig til at minimere generne ved høretabet. Derfor kan de "indre lyde", som opstår, når du synker, tygger eller taler, opleves anderledes og fremmede, indtil du har vænnet dig til dem igen. 

Med tiden lærer din hjerne at sortere dem fra, og du vil ikke længere lægge mærke til dem, selvom det måske er svært at forestille dig i starten.

Læs også: "Høreapparater kan forlænge dit liv"

Indtil du har vænnet dig til dit nye høreapparat, vil vi gerne give dig nogle tips til at lette overgangen fra et liv med nedsat hørelse til et liv med høreapparater:

5 tips - Sådan vænner du dig til dit høreapparat 

 1. Brug dit høreapparat derhjemme 
  Begynd med at bruge dit nye høreapparat hjemme eller i andre vante omgivelser og stille miljøer. Det kan være en fordel at holde dig til "en til en"-samtaler. Væn dig til lyden af din egen stemme ved for eksempel at læse avisen højt for dig selv eller andre. Du kan også læse en god historie for dit barnebarn, hvis du synes, at det er lidt hyggeligere.

 2. Giv dig selv lektier for 
  Gå tilbage til "skolebænken", og øv dig i at finde og identificere de forskellige lyde, du kan høre derhjemme. Du kan også høre lydbøger eller taleradio, når du er alene hjemme. Ligesom med fysisk træning eller arbejde, er det en god idé at sætte dig nogle delmål og mål, så høreapparaterne ikke kommer til at ligge i skuffen.

 3. Inddrag dine venner og familie 
  Fortæl dine venner og familie, at du er begyndt at bruge høreapparat, så de kan hjælpe dig med at bruge dem ved mere udfordrende lejligheder, for eksempel til fester, familiesammenkomster og højtider. Så ved de også, hvorfor du måske kan virke lidt træt - fordi du er ved at vænne dig til en verden med fuld lyd på.

 4. Kom til dine opfølgende samtaler 
  Når du har fået dit høreapparat, får du en plan for at få justeret volumen og tilpasset dit høreapparat løbende. Husk at møde op til de opfølgende samtaler, så du kan få det bedste ud af dit høreapparat. Du er også altid velkommen til at kontakte os i Dansk HøreCenter, hvis du har behov for at få justeret dine høreapparater. Du kan også ringe til os på telefon 70 230 560 alle hverdage kl. 8.00-14.00 for at bestille en tid.  

 5. Forvent en smule frustration - specielt når det kommer til baggrundsstøj 
  Hvis du har levet med et ubehandlet høretab i mange år, vil du nu opleve en masse lyde, som du ikke hørte før. Lyden af et brummende køleskab, suset fra et klimaanlæg, en knirken fra gulvet og andre baggrundslyde kan pludseligt forekomme enormt høje og forstyrrende for dig. Det er, fordi hjernen ikke længere er vant til at sortere lydene fra. Derfor skal den genoptrænes, og det tager lidt tid, men hvis du formår at holde humøret højt og følger de andre punkter i guiden - kan du forvente et skønt liv og en hverdag, hvor du altid er en del af samtalerne og med i fællesskabet. 

Følg disse fem enkle råd, og få en god overgang til et liv med venner, familie og gode oplevelser - et liv med hørelsen tilbage.

Læs også: "Tips til at leve med høretab"

Kender du en, der kunne have glæde af denne artikel? Så del den endelig.
Klik på knapperne nedenunder. 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere