ARTIKEL

3 grunde til, at mænd hører dårligere end kvinder

Langt flere mænd end kvinder har problemer med hørelsen. Læs hvorfor, og få gode råd til, hvordan man(d) passer på hørelsen - og tager hånd om den, når skaden er sket. 

Undersøgelser viser gang på gang, at mænd hører dårligere end kvinder. Næsten 50% af mænd i alderen 50-64 år har som minimum en let hørenedsættelse, mens det kun gælder for 25% af kvinderne.

Det betyder, at hver tredje mand mellem 50-64 år faktisk har svært ved at følge med i en helt almindelig samtale, mens det samme kun gør sig gældende for omkring en femtedel af kvinderne.

Undersøgelser viser også, at mænd får problemer med deres hørelse i en tidligere alder, og at de generelt får sværere grader af hørenedsættelse.

Konsekvenserne er alvorlige. Høretab er nemlig en medvirkende faktor til både førtidspension og arbejdsløshed - og øger også risikoen for stress og depression. 

Derudover kommer de personlige, sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, som det har for alle de mænd, der går rundt med et ubehandlet høretab.

Læs også: "Ny undersøgelse: Høretab er en af de 3 vigtigste faktorer i at forebygge demens"

Men hvordan kan det egentlig være, at mænd har større risiko for at få problemer med hørelsen? Her får du 3 grunde, at mænds hørelse er mere udsat: 

1. Mænds hørelse er på overarbejde på arbejdet

Flere mænd end kvinder er udsat for støj på deres arbejdsplads. Det skyldes, at mænd i højere grad traditionelt set har arbejdet inden for industrien, på byggepladser og lignende, hvor støjniveauet er højt.
I dag er der heldigvis et langt større fokus på at beskytte hørelsen med høreværn og lignende, end der var tidligere.

Læs også: "Pas på hørelsen på jobbet"

2. Mænds hørelse ældes hurtigere end kvinders

Mænd og kvinders ører er stort set ens, men undersøgelser viser, at ældningsprocessen i øresneglen sætter hurtigere ind hos mænd. Det betyder især en hurtigere udvikling af såkaldt diskanthøretab hos mænd end hos kvinder.

Nogle studier har også vist, at kvinders kønshormoner kan virke beskyttende på ørerne og dermed hørelsen, men der mangler endnu forskning, før det kan siges med sikkerhed.

3. Mænd har mere larmende hobbyer end kvinder

Forskere peger på, at hvor mænds høreskader tidligere især var relateret til arbejdspladsen, er det i dag fritidsinteresserne, der belaster hørelsen. For eksempel går flere mænd end kvinder på jagt, kører motorcykel og har andre støjende hobbyer, hvor de ikke nødvendigvis husker at beskytte deres hørelse.

Pas på din hørelse, mand

Så hvad kan man gøre, hvis man er mand og gerne vil passe på sin hørelse? Først og fremmest handler det om at beskytte hørelsen med høreværn - især hvis man er udsat for støj på sin arbejdsplads eller har en larmende hobby som jagt eller motorcykler.

Her er det vigtigt at vide, at høreværn ikke længere bare er et par gammeldags “hørebøffer” fra byggemarkedet.

I dag kan du få formstøbte høreværn, der passer perfekt til netop dit øre og er specialdesignet til at beskytte din hørelse, for eksempel mod pludselige høje lyde, når du er på jagt.

Læs mere om, hvordan du beskytter din hørelse

Mange går rundt med ubehandlet høretab

Første skridt er at beskytte din hørelse - næste skridt er at tage hånd om et eventuelt høretab. Så hvis du går rundt og er i tvivl, om du hører, som du burde - så få tjekket din hørelse.

I Dansk HøreCenter kan du altid fået lavet en gratis høretest, så du ved, hvordan din hørelse har det, og kan få hjælp til at høre bedre.

Der er nemlig mange mennesker, både mænd og kvinder, der går rundt med et ubehandlet høretab: Hver fjerde i alderen 50-64 år har problemer med hørelsen i dagligdagen, men kun 5% har et høreapparat.

Jeg vil gerne vide, hvordan min hørelse har det

- lad mig bestille en gratis høretest nu 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere