Pas på hørelsen på jobbet

Vi udsættes for støj hver eneste dag - også på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor meget støj der er på den enkelte arbejdsplads.

Pædagoger er nogle af de fagpersoner, der bliver særligt ramt på støjniveauet. Som pædagog i en børnehave befinder man sig dagligt i et meget støjfyldt miljø med legende børn, hvorimod for eksempel bibliotekarer arbejder i et mere roligt miljø med mindre støj. 

7 ud af 10 pædagoger oplever problemer med støj 

Ifølge en svensk undersøgelse har 7 ud af 10 kvindelige pædagoger i svenske børnehaver symptomer på nedsat hørelse.

De adspurgte oplever mindst én gang om ugen ubehag og deciderede smerter i ørene i forbindelse med deres arbejde.

Samtidig har pædagogerne øget risiko for tidligere at udvikle et høretab sammenlignet med kvinder fra den generelle befolkning. 

Vær opmærksom på støjgrænser 

Støjniveauet på arbejdspladsen er kritisk, fordi vi udsættes for det mange timer om dagen. Og det er ikke kun højrøstede børn og larmende maskiner, der kan være årsag til nedsat hørelse.

Ansatte på kontorer og i butikker skal også være opmærksomme på støjniveauet, da det kan være højere, end man måske lige tror. 

Hvor meget larmer børn egentlig? 

Her kan du få et godt indtryk af, hvor meget forskellige lyde egentlig larmer omregnet til decibel eller dB(A), som det officielt hedder.

 • Hvisken: 30 dB(A)
 • Almindelig tale: 60-70 dB(A)
 • Leg i daginstitution: 80-90 dB(A)
 • Motorplæneklipper 90 dB(A)
 • Traktor: 96 dB(A)
 • Boldspil i gymnastiksal: 90-100 dB(A)
 • Kædesav: 100-110 dB(A)
 • Ambulance med udrykning: 120-130 dB(A)
 • Jetfly ved takeoff: 140 dB(A)
 • Skud med jagtgevær: 165 dB(A)

Kender du støjgrænserne?

Ifølge Arbejdstilsynet må ingen udsættes for en støjbelastning på over 85 dB(A).

En støjbelastning på 85 dB(A) svarer til et støjniveau på:

 • 85 dB(A) i 8 timer
 • 88 dB(A) i 4 timer
 • 91 dB(A) i 2 timer
 • 94 dB(A) i 1 timer
 • 97 dB(A) i 30 minutter
 • 100 dB(A) i 15 minutter

Hvad kan du gøre ved støjfyldte arbejdspladser? 

Din hørelse er vigtigere, end du tror - og det er først, når du mister den, at du virkelig opdager, hvor væsentlig hørelsen er for dig og din livskvalitet.

Heldigvis kan du selv gøre meget for at passe på din hørelse. Vi har samlet 3 gode råd, som kan være med til at passe på din hørelse. 

3 råd til at passe på hørelsen på jobbet 

 1. Brug formstøbte høreværn. Du kan få specialtilpassede ørepropper, der passer præcis til dine ører, og som frasorterer de høje lyde i miljøet omkring dig. Det kan både være relevant for dig, der arbejder i industrien - men også i skoler, institutioner og andre steder med et højt lydniveau. 

 2. Undgå for meget støj gennem headsettet på din telefon. Brug gerne støjreducerende høretelefoner. 

 3. Ophold dig i et roligt miljø, når du holder pause. Det er ikke kun dig, men også dine ører, der har brug for en pause. På den måde er du måske heller ikke så "brugt" efter din arbejdsdag. 

Kontakt et hørecenter nær dig 

Det er altid en god idé at kontakte dit lokale hørecenter, hvis du arbejder i støjfyldte miljøer.

Her kan du få formstøbte ørepropper som passer perfekt til dine ører, få tjekket din hørelse og få hjælp til at håndtere et eventuelt høretab.

Ring til os på telefon 70 230 560 alle hverdage kl. 8.00-14.00, hvis du har spørgsmål, vil bestille tid til en høretest eller til at få taget aftryk til høreværn.

Du kan også bestille en høretest online.  

Kilder: 
www.hear-it.org 

Arbejdstilsynet

Høreforeningen

Arbejdsmiljøweb.dk


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Guide: 5 gode råd til påske med høretab

20 marts 2023

Læs vores bedste tips til at få det optimale ud af påskedagene, hvis du eller en, du holder af, har en hørenedsættelse. Påsken er lidt sjovere, hvis alle er en del af snakken og hyggen om påskebordet. 

Guide: 5 gode råd til din påske med høreapparat

19 marts 2023

Læs vores bedste tips til, hvordan du får det optimale ud af påskedagene, når du har høreapparat - lige fra gode råd til, hvor du skal sidde ved påskebordet, til smart tilbehør til dit høreapparat. 


Se mere