Artikel

Sådan beskytter du din hørelse nytårsaften

Fyrværkeri er festligt, men de høje nytårsbrag kan give permanente høreskader. Læs, hvordan du passer på din hørelse nytårsaften, så både du og dine ører kommer godt ind i det nye år. Bruger du høreapparater, har vi også et par særlige tips til dig.  

Bordbomber, nytårshorn, heksehyl og masser af fyrværkeri til midnat - der er fuld knald på lydniveauet nytårsaften. Men mens vi hvert år bliver mindet om, at vi skal passe på øjne og fingre på årets sidste aften, glemmer mange, at hørelsen bestemt også er udsat.  

Nytårsaften kommer dine ører nemlig virkelig på overarbejde - især hvis du selv godt kan lide at fyre krudt og raketter af. De mange nytårsbrag kan endda give permanente høreskader. 

Høreskader bliver ikke opgjort sammen med de andre fyrværkeriskader. Derfor findes der ikke en officiel opgørelse over, hvor mange danskere, der hvert år får støjskader efter nytårsaften, men undersøgelser har vist, at det kan være op mod 400 mennesker.  

Tallet er svært at opgøre, da følgerne af høreskader ikke nødvendigvis opstår med det samme, men kan komme snigende i tiden efter.  

Læs også: "Pas på din hørelse til koncerter og festivaler"

Hvorfor er det vigtigt at passe på sin hørelse nytårsaften? 

Fyrværkeri kan larme med op til 120-150 dB, hvilket er det samme som at stå lige ved siden af en ambulance med udrykning eller en arbejdende kædesav. Så højt et støjniveau kan øret kun holde til i syv sekunder om dagen. (Til sammenligning anbefaler man, at du bruger høreværn, hvis du er udsat for støj på 85 dB eller mere.)

Øret er sådan indrettet, at det beskytter sig selv, hvis det forventer en høj lyd. Men da nytårsaften er fuld af pludselige brag, kan øret ikke nå at aktivere sin egen beskyttelse.  

Derudover er larm fra fyrværkeri ofte så høj, at det slet ikke er muligt for øret at beskytte sig selv. Fyrværkeri er impulsstøj, som kan give akutte og langvarige høreskader. Ét nytårsbrag kan simpelthen ødelægge din hørelse permanent.  

Derfor er det særligt vigtigt, at du beskytter din hørelse lige omkring midnat, hvor der er allermest fyrværkeri.  

Læs også: "Er lyden for høj i høretelefonerne?"

Hvordan beskytter du din hørelse nytårsaften? 

Det er nemt at beskytte hørelsen nytårsaften: Husk blot at tage ørepropper eller høreværn på - og det gælder både voksne og børn. Selv de billigste skum-ørepropper er bedre end ingenting og reducerer støjniveauet betydeligt – helt ned til 30 dB. 

Er du ofte er udsat for larmende omgivelser eller har en støjende hobby, for eksempel jagt eller motorcykler? Så kan du med fordel investere i et par formstøbte høreværn eller ørepropper, der ovenikøbet er skræddersyet til din øregang.

Dem kan du bruge året rundt - også på nytårsaften.  

Jeg vil gerne beskytte min hørelse med formstøbte høreværn

- lad mig bestille tid til aftryk!

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du bruger høreapparat? 

Hvis du bruger høreapparat, har du flere muligheder for at forberede dine høreapparater og ører på støj:  

  • Slå programmet for støjreduktion til, eller skru ned for lydniveauet 
  • Brug høreværn uden på dine høreapparater 
  • Sluk høreapparaterne, før fyrværkeriet går i gang (og husk stadig høreværn) 

Læs også: "Pas på hørelsen på jobbet"

Godt råd til alle: Giv dine ører ro nytårsdag 

Om så du har høreapparat eller ej, anbefaler eksperterne, at en støjfyldt aften som nytårsaften efterfølges af en dag, hvor dine ører får ro. 

Så det er endnu en god grund til at ligge på sofaen og tage en rigtig slapperdag den 1. januar.  

Rigtig godt nytår - både til dig og dine ører.  

Kilder:  
ReSound  
Høreforeningen


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere