Artikel

Pas på din hørelse til koncerter og festivaler

Det er vigtigt at passe på din hørelse, når du går til koncert eller tager på festival. Høj musik overbelaster dine ører, men kan også give varige skader - for eksempel tinnitus. 

Her får du 4 gode råd til, hvordan du passer på din hørelse til koncerter og festivaler - så du kan nyde musikken med god samvittighed. 

Da The Beatles spillede deres første stadion-koncert på Shea Stadium i New York i 1965, kunne musikanlægget kun spille 700 watt. Siden har lyden til koncerter og festivaler udviklet sig væsentligt. 

I dag har mange festivaler musikanlæg, der kan spille mere end 25.000 watt med et konstant lydniveau på omkring 135 decibel. Men vidste du, at vedvarende eksponering for musik over 85 decibel er nok til at skade hørelsen permanent?

Så der er god grund til at passe godt på hørelsen, når du tager på festival eller til koncert.

Læs, hvordan Jesper får meget mere ud af koncerter med formstøbte høreværn.

Antallet af danske festivaler er eksploderet 

Den første Roskilde Festival blev afviklet i 1971 med Shit & Chanel som det første band på scenen.

Sidenhen er antallet af festivaler eksploderet, så der i dag er mere end 50 årlige musikfestivaler på dansk jord. Vi elsker musik, og vi elsker at nyde den sammen med dem, vi holder af i skønne omgivelser. 

Klik her, og bliv klar til sommerens festivaler og koncerter med formstøbte høreværn 

Pas på din hørelse, når du er til koncert

Når du tager på festival eller til koncert, kan du hurtigt glemme, hvor vigtigt det er at passe ekstra godt på din hørelse, når stemningen er god, og du bare gerne vil synge med på dine yndlingsnumre.  

Du kan overbelaste sin hørelse ved at stå tæt på højtalerne, man du kan faktisk også risikere at få varige mén som f.eks. tinnitus.

Vi har samlet en række tips til at passe på hørelsen, når du er til koncert eller på festival - skriv dem bag øret, så får din hørelse også en god oplevelse.  

4 gode råd til at passe godt på din hørelse 

 1. Brug ørepropper – formstøbte høreværn 
  Éngangshørepropper kan være gode til at begrænse lyden til en enkelt koncert, men den erfarne koncert- eller festivalgænger bør få lavet et par formstøbte af slagsen. Det tager typisk 5-10 minutter. Du kan bestille tid til formstøbte ørepropper hos Dansk HøreCenter her.

 2. Tag pauser fra musikken
  Det kan være stressende og skadeligt for ørerne med en vedvarende eksponering for høj lyd. Sørg for at tage pauser, og mærk efter, om ørerne har brug for mere hvile. 

 3. Tænk over din placering 
  Lyden er meget højere, hvis man står tæt på en højttaler. Den højeste lyd er ikke nødvendigvis den bedste lyd, så overvej nøje, hvor du placerer dig selv i forhold til højttalerne. Det kan gøre en markant forskel.

 4. Hør musikken udenfor 
  Høj musik afspillet i lukkede rum er meget mere skadeligt for hørelsen, end hvis man er udenfor. Her kan lyden nemlig "forsvinde" i atmosfæren - og så er der jo heller ikke noget bedre end musik i det fri med dejligt vejr. 

Hvis du er en flittig festival - og koncertgænger, er det en god idé at få tjekket, om din hørelse har taget skade af al den skønne musik. Bestil en gratis og uforpligtende høretest her.


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Guide: 5 gode råd til påske med høretab

20 marts 2023

Læs vores bedste tips til at få det optimale ud af påskedagene, hvis du eller en, du holder af, har en hørenedsættelse. Påsken er lidt sjovere, hvis alle er en del af snakken og hyggen om påskebordet. 

Guide: 5 gode råd til din påske med høreapparat

19 marts 2023

Læs vores bedste tips til, hvordan du får det optimale ud af påskedagene, når du har høreapparat - lige fra gode råd til, hvor du skal sidde ved påskebordet, til smart tilbehør til dit høreapparat. 


Se mere