Artikel

Få fuld lyd på din julemåned - audiologistens bedste råd

Læs audiologistens bedste råd til, hvordan du som høreapparatbruger får det optimale ud af dine apparater og din hørelse hele december måned. 

December er en måned, som for mange mennesker byder på alt fra julefrokoster og adventshygge til juleaften og nytår.  

Men når familie og venner er samlet, og musikken og latteren fylder rummet, kan din hørelse komme på overarbejde. 

Derfor har vi fået vores erfarne audiologist Lone til at komme med sine bedste råd til, hvordan du får det optimale ud af dit høreapparat og din hørelse hele julemåneden.  

Vær opmærksom på, at ikke alle høreapparater har de funktioner og programmer, som vi omtaler i guiden her. Spørg din audiologist til råds om, hvordan du får det bedste ud af netop dit høreapparat.  

5 gode juleråd til dig med høreapparat:

1. Vær opmærksom på, hvor du sidder 

Sæt dig ikke i en krog, men sørg for, at du får en central plads ved julebordet. For eksempel midt på den ene langside eller - endnu bedre - for bordenden.  
 
På den måde giver du dit høreapparat de bedste betingelser for at opfange stemmerne omkring dig, så du kan være med i samtalen.

Læs også: "7 julegaveidéer til folk med høretab"

2. Brug dit høreapparats "selskabsprogrammer"

Hvis du har Beltone Imagine- eller Beltone Achieve-høreapparater, så sørg for at få lagt Ultra Focus-programmet ind, hvis du ikke allerede har det. Ultra Focus er et fantastisk program til juleaften eller andre støjfyldte situationer.

Programmet går aktivt ind og zoomer ind på den person, som du taler med. Du skal blot sørge for at vende krop og ører mod vedkommende. Alternativt kan “Restaurant”-programmet også være en stor hjælp.

Spørg din audiologist om, hvilke muligheder du har med netop dit høreapparat.

Læs også: "10 julegaveidéer til dig med høreapparat"

3. Brug TV-link, når der er julekalender og julefilm i fjernsynet

Et TV-link giver dig lyden fra fjernsynet direkte op i dine høreapparater og er et uundværligt hjælpemiddel for de fleste med høreapparat.  
 
Det er også særlig hjælpsomt i julemåneden, når I er mange samlet om tv’et for at se det sidste afsnit af julekalenderen eller nyde en klassisk julefilm med en portion risalamande.  

På den måde kan både du og din familie høre lyden på det niveau, som den passer til jer.  
 
Du kan købe et TV-link i vores webshop.

4. Brug din telefon eller MyPAL som ekstern mikrofon

Hvis du har svært ved at få det hele med, så kan du med visse høreapparater bruge din smartphone som ekstern mikrofon. Læg den midt på bordet, og lad den hjælpe dig med at høre, hvad der bliver sagt. 

Et alternativ er at købe en trådløs MyPAL Pro-mikrofon, som sender lyden direkte op i dine høreapparater, så du bedre kan høre i støjfyldte omgivelser.  
 
Du kan købe en trådløs MyPAL Pro-mikrofon i vores webshop.

Læs også: "Sådan følger du med i julesnakken"

5. Hold pauser, og prioritér dine “hørekræfter”

Netop fordi december kan være fuld af sammenkomster, er det vigtigt, at du som høreapparatbruger husker at holde pauser. Så gå en tur, eller tag en halv time på øjet i gæsteværelset, hvis du trænger til stilhed og ro. Sørg også for, at du i det hele taget får sovet nok, for træthed påvirker også din hørelse.  
 
Et andet godt råd er, at du prioriterer dine “hørekræfter” lidt: Hvis du ved, at du skal holde juleaften sammen med hele den store familie, så kan det være, at du skal have en rolig formiddag, så du gemmer din energi til om aftenen.

På den måde kan du planlægge lidt fremad, så timer og dage med meget støj bliver efterfulgt af rolige dage, hvor du kan få tanket lidt op på "hørekontoen".

Husk også, at heller ikke normalthørende får hvert et ord med, når julemusikken brager ud af højtalerne, børnene spæner rundt om bordet, og I er 25 samlet til julemiddag ...     

Nu er du klædt godt på til at få en rigtig dejlig julemåned fuld af skøn musik, gode samtaler og masser af julestemning.

Glædelig jul!  


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere