Artikel

5 gode råd til en "hørevenlig" juleaften

Sådan skaber du en juleaften, hvor alle er en del af samtalen - læs audiologistens gode råd til dig, der skal holde jul sammen med en, der bruger høreapparat. 

Alle kan have svært ved at høre, når vi er mange mennesker samlet omkring julebordet, og der bliver snakket og grinet, mens julemusikken spiller i baggrunden.

Har man høreapparat, kan det virkelig knibe med at få det hele med. Men der er ingen grund til, at din mor, far eller bedsteforælder ikke er en del af samtalen.

Her får du vores erfarne audiologist Lones bedste råd til, hvordan du kan skabe en “hørevenlig” juleaften, så dit familiemedlem med høreapparat kan høre bedst muligt.

Og hendes gode råd vil også komme resten af familien til gode - for mon ikke både børn og voksne vil nyde en juleaften, hvor der er lidt mere ro på?

Vær opmærksom på, at ikke alle høreapparater har de funktioner og programmer, som vi omtaler i guiden her. Spørg din audiologist til råds om, hvordan du får det bedste ud af netop dit høreapparat.

1. Tal roligt og tydeligt

Når du taler med et menneske med høreapparat, er det vigtigt, at du taler klart og ikke for hurtigt. Der er ingen grund til at skrue meget op for stemmestyrken - øv dig i stedet i at sætte taletempoet lidt ned, og udtal ordene tydeligt.

Så skaber du de bedste forudsætninger for, at din mor, far, tante eller bedstefar får det hele med.

Læs også: "Få fuld lyd på din julemåned - audiologistens bedste råd"

2. Hold øjenkontakt, og sid over for hinanden

Mennesker med høretab og høreapparat hører bedst, hvis de kan se munden på den person, der taler. Så sæt dig over for vedkommende, og sørg for, at I har krop og ansigt rettet mod hinanden.

På den måde vil høreapparatet automatisk zoome ind på netop din stemme.

3. Undgå julemiddag i køkken-alrummet

Hvis det er muligt, så sørg for, at julemiddagen ikke finder sted i et køkken-alrum, hvor der er gang i larmende køkkenmaskiner, susende emhætte, boblende gryder, summende opvaskemaskine og andre støjkilder.

Flyt hellere spisning og hygge ind i den tilstødende stue, hvis I har sådan en, for så I kan lukke døren til køkkenet, når der virkelig er gang i maskinerne.

Læs også: "10 julegaveidéer til dig med høreapparat"

4. Vær opmærksom på alle støjkilder

Mange bække små kan gøre det sværere og sværere at høre. Så overvej, hvor meget lyd der er i lokalet.

Sluk eller skru ned for julemusikken, og send børnene ind i et andet rum, hvis de skal se julekalender eller Disneys juleshow (eller hvis de larmer rigtig meget).

Læs også: "De 5 stadier af høretab"

5. Vær tålmodig og opmærksom

Det er ikke sjovt at være den, der konstant må spørge, hvad der lige blev sagt eller skal have gentaget pointen med vittigheden. Derfor kan det være en stor hjælp, at du velvilligt genfortæller, hvad det sjove lige var, eller gentager, hvad moster sagde nede fra bordenden.

Dén opmærksomhed og omsorg er guld værd for et menneske med høreapparat.

Hvis du er opmærksom på de her gode råd, kan vi næsten garantere dig, at både dit familiemedlem med høreapparat og resten af familien vil få en rigtig dejlig juleaften med ro og plads til nærvær og gode samtaler.

Er du pårørende til et menneske, der endnu ikke har erkendt sit høretab?

Download vores e-bog om de 10 første tegn på høretab. 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere