Artikel

Er din hjerne på overarbejde?

Hvis du har svært ved at høre, er din hjerne hele tiden på overarbejde. Den skal bruge ekstra ressourcer på at opfange lyde, samtaler, og hvad der ellers foregår omkring dig. Det betyder, at det er virkelig hårdt og udmattende for din hjerne – og derfor også i sidste ende for dig.

Dårlig hørelse kan medføre social isolation

Din hørelse har flere funktioner end blot det at kunne høre lyde. Hørelsen hænger nemlig sammen med generel aktivitet i hjernen, samt evnen og lysten til at være sammen med andre mennesker. Når din hjerne konstant arbejder på at opfatte, hvad der sker, er det også en meget naturlig reaktion, at mange mennesker trækker sig fra sociale sammenhænge som familiesammenkomster, foreningslivet, møderne på jobbet, m.m.

Din hjerne sætter andre sanser i spil, hvis du lever med et ubehandlet høretab

Ved at skanne hjernen, har nogle forskere fundet ud af, at hjernen begynder at 'reorganisere' sig, hvis man lever med nedsat hørelse. Man kan sige, at hjernen prøver at kompensere for, at du ikke hører så godt ved at sætte andre sanser i spil. Du bruger altså virkelig mange ressourcer, når du lever med nedsat hørelse.

Det sker allerede efter kun tre måneder, hvor du lever med et mildt høretab. Så allerede på dette tidspunkt forsøger blandt andet synssansen at hjælpe hørelsen ved at du f.eks. mundaflæser personer, du taler med. Det er skræmmende og på samme tid fascinerende, at hjernen reagerer så hurtigt på en udfordring.

Et ubehandlet høretab kan have konsekvenser for din livskvalitet

Det er i og for sig meget smart tænkt fra naturens side, at hjernen ’reorganiserer’ sig, men det kan have konsekvenser for dig på sigt, hvis du ikke tager hånd om din nedsatte hørelse. Hvis du som følge af et ubehandlet høretab f.eks. trækker dig fra sociale sammenhænge, mister du samtidig vigtige stimuli, som holder hjernen i gang.

Et fransk studie viser desuden, at mennesker, der lever med et ubehandlet høretab, hurtigere kan få et kognitivt forfald. Studiet bekræfter, at der er en vis sammenhæng mellem høretab og demens. Derfor er det vigtigt at holde øje med hørelsen for at stimulere hjernen.

Et høreapparat kan hjælpe dig, din hørelse og hjernen

Et moderne høreapparat kan hjælpe dig med at høre optimalt og få din hjerne til at slappe af, så den også kan få lov til at holde fyraften. Har du mistanke om et høretab, er det en god idé at få tjekket din hørelse. Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest uden ventetid i et af vores lokale hørecentre nær dig. Hvis det viser sig, at du lever med en hørenedsættelse, kan du prøve høreapparater i op til 30 dage gratis, så du og din hjerne kan vænne jer til en helt ny verden med fuld lyd på.

Kilder: Hear-it.org – hearing loss causes changes, Høreforeningen – konsekvenser af høretab


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:


Se mere