10 fantastiske fordele ved at få tjekket din hørelse
Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.
Du kender nok begrebet "selektiv hørelse", men findes det virkelig? Eller er det bare en bekvem undskyldning for ikke at høre efter, hvad der bliver sagt? Få svaret her.
"Hun hører ingenting, når hun læser avis" eller "Han hører kun dét, han vil høre!"
Vi har nok alle oplevet at tale direkte til en person, som overhovedet ikke reagerer. Indimellem kan man komme i tvivl, om det er, fordi personen er distræt, har "lukket ned" eller måske i virkeligheden hører dårligt?
Det kan være frustrerende, og måske bliver du ovenikøbet virkelig irriteret. Men er selektiv hørelse virkelig en ting, eller er det bare en let undskyldning for ikke at have hørt efter, hvad der blev sagt?
Selektiv hørelse findes faktisk! Allerede i starten af 1950’erne blev begrebet "selektiv hørelse" beskrevet af den britiske psykolog Colin Cherry, som testede forsøgspersoners auditive opmærksomhed.
Personerne blev bedt om at gentage teksten fra et lydbånd, som de fik afspillet i det ene øre. Samtidig blev en helt anden tekst afspillet i det andet øre. Efter forsøget kunne Cherrys forsøgspersoner stort set ikke huske noget som helst omkring indholdet af det lydbånd, som de ikke skulle fokusere på.
De kunne ikke huske noget om hverken indholdet eller de enkelte ord - og heller ikke det talte sprog. De kunne ikke engang svare på, om lydbåndet var blevet afspillet forlæns eller baglæns.
Læs også: "Har jeg nedsat hørelse, eller hører jeg bare dårligt?"
Senere undersøgelser har bekræftet Cherrys resultater, men også vist, at ord af særlig vigtighed for forsøgspersonen godt kan trænge igennem det selektive filter. For eksempel personens eget navn.
Og dét kender vi jo rigtig godt fra hverdagen: “Far, hør efter, jeg taler til dig”. Så ved man, hvem der bliver talt til, og om det er relevant for en.
Læs også: "Høreapparater er store og klodsede" - 5 myter om dårlig hørelse
Så inden du sender din ægtefælle eller dine forældre til høretest - så husk, at selektiv hørelse er helt normalt. Måske er personen bare virkelig optaget af en bog, en film eller af sine egne tanker.
På den måde er selektiv hørelse egentlig udtryk for dyb koncentration. Og dét er jo faktisk en god evne at have.
Hvis du er i tvivl, om det faktisk er hørelsen, den er gal med, så prøv at sige personens navn eller et ord, som du ved, der har særlig betydning for ham eller hende. Og først når dét ikke virker, kan du overveje, om vedkommende faktisk måske har nedsat hørelse.
Læs de første tegn på høretab - så er du ikke i tvivl, om det er selektiv eller nedsat hørelse
Du kan bestille en høretest i dit lokale Dansk HøreCenter ved at ringe til os på 70 230 560 (mandag til torsdag kl. 08.00-18.00 og fredag kl. 08.00-17.00).
Du kan også bestille tid til en gratis høretest ved at klikke på linket nedenfor.
Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest nu.
Kilde: Den Store Danske
God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.
Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
– knapperne til formålet finder du herunder:
Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.
"Hvabehar?" Har din ægtefælle eller forælder en hørenedsættelse? Læs vores bedste råd til, hvordan du kan hjælpe som pårørende.
Her er fem ting, du (måske) ikke vidste om, hvordan AI gør høreapparater smartere, mere personlige og endnu bedre til at hjælpe dig med at høre verden omkring dig.