Artikel

Sådan passer du på din hørelse til koncerter og festivaler

Her får du 4 gode råd til, hvordan både du og din hørelse får en god oplevelse, når du er til koncert eller tager på festival. Høj musik kan nemlig skade din hørelse permanent og medføre tinnitus. 

Da The Beatles spillede deres første stadion-koncert på Shea Stadium i New York i 1965, kunne musikanlægget kun spille 700 watt. Siden er der blevet skruet godt og grundigt op for lyden til koncerter og festivaler.  

I dag har mange festivaler musikanlæg, der kan spille mere end 25.000 watt med et konstant lydniveau på omkring 135 decibel. Men vidste du, at vedvarende eksponering for musik over 85 decibel er nok til at skade hørelsen permanent?

Så der er god grund til at passe godt på hørelsen, når du tager på festival eller til koncert.

Læs, hvordan Jesper får meget mere ud af koncerter med formstøbte høreværn.

Antallet af danske festivaler er eksploderet 

Den første Roskilde Festival blev afviklet i 1971 med Shit & Chanel som det første band på scenen.

Siden hen er antallet af festivaler eksploderet, så der i dag er mere end 50 årlige musikfestivaler på dansk jord. Det viser, at vi danskere elsker musik, og vi elsker især at nyde den i skønne omgivelser sammen med dem, vi holder af. 

Klik her, og bliv klar til sommerens festivaler og koncerter med formstøbte høreværn 

Pas på din hørelse, når du er til koncert

Når du tager på festival eller er til koncert, kan du hurtigt glemme, hvor vigtigt det er at passe ekstra godt på din hørelse, når stemningen er god, og du bare gerne vil synge med på dine yndlingsnumre.  

Ikke alene kan du overbelaste din hørelse ved at stå tæt på højtalerne, men du kan faktisk også risikere at få varige mén, for eksempel tinnitus.

Derfor har vi samlet 4 tips til, hvordan du passer på hørelsen, når du er til koncert eller på festival, så både du og dine ører får en god oplevelse. 

4 gode råd til at passe på din hørelse, når musikken spiller 

1. Brug ørepropper eller formstøbte høreværn

Engangsørepropper kan være gode til at begrænse lyden til en enkelt koncert, men den erfarne koncert- eller festivalgænger bør få lavet et par formstøbte musikerhøreværn. Det tager kun 10 minutter at få lavet et aftryk i dit lokale Dansk HøreCenter.

Du kan bestille tid til formstøbte ørepropper hos Dansk HøreCenter her.

2. Tag pauser fra musikken

Det kan være stressende og skadeligt for ørerne med vedvarende eksponering for høj lyd. Sørg derfor for at tage pauser, og mærk efter, om dine ører har brug for mere ro.

3. Tænk over din placering

Lyden er meget højere, hvis du står tæt på en højttaler. Den højeste lyd er ikke nødvendigvis den bedste lyd, så overvej nøje, hvor du placerer dig selv i forhold til højttalerne. Det kan gøre en markant forskel for både din musikoplevelse og dine ører.

4. Hør musikken udenfor

Høj musik afspillet i lukkede rum er meget mere skadeligt for hørelsen, end hvis du er udenfor. Her kan lyden nemlig "forsvinde" i atmosfæren - og så er der jo heller ikke noget bedre end musik i det fri med dejligt vejr. 

Hvis du er en flittig festival- og koncertgænger, er det en god idé at få tjekket, om din hørelse har taget skade af al den skønne musik. Bestil en gratis og uforpligtende høretest her.


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere