Artikel

Koster nedsat hørelse status på jobbet?

Ubehandlet høretab kan medføre social isolation på arbejdspladsen og forbigåelse ved forfremmelser. Det viser flere undersøgelser, som også dokumenterer, at erhvervsaktive personer med høreproblemer er mere mentalt udmattede, når arbejdsdagen er omme end personer uden høreproblemer.

Det er ærgerligt, men sådan behøver det heldigvis ikke at være. 

Hvorfor er høretab tabu på jobbet? 

Man regner med, at mere end 100.000 erhvervsaktive danskere har et høretab uden at erkende eller gøre noget ved problemet. I modsætning til nedsat syn forbindes dårlig hørelse – og de medfølgende kommunikationsudfordringer – i højere grad med alder og nedsat funktionsevne.  

…og forfængeligheden har det måske også med at spænde ben for din hørelse?  

Mange føler måske, at det ville være flovt at gå med høreapparat på arbejde. Det kan være starten på en ond cirkel, som fører til nedsat livs- og jobkvalitet. 

Det handler om at kunne følge med og føle sig godt tilpas 

Nedsat hørelse påvirker mulighederne for dialog og interaktion med andre mennesker. Og på mange arbejdspladser er kommunikation en afgørende faktor. Det gælder f.eks. både til formelle møder og til den mere uformelle del i frokostpausen. 

Det kan være udmattende at skulle koncentrere sig for at kunne følge med i faglige såvel som sociale sammenhænge. Derfor øges risikoen for udelukkelse og isolation.

Her ligger måske årsagen til, at medarbejdere med ubehandlet, nedsat hørelse ikke virker som oplagte kandidater til ledende stillinger, hvor kommunikation spiller en afgørende rolle. 

Læs her, hvordan Allans høreapparater gav pote på arbejdsfronten.


"Jeg er 75 år og forhenværende landmand inden for planteavl. Jeg har brugt høreapparater de sidste 10-12 år. Før det måtte jeg gå ud af bestyrelser, fordi jeg ikke kunne følge, hvad der blev sagt. Jeg havde det også forfærdeligt i selskaber og til familiesammenkomster – alt sammen på grund af min hørelse." 

 - Curt 


Der er lyd forude 

De fleste mennesker med et begyndende høretab finder smutveje, som kan minimere eller skjule problemet. Man bliver efterhånden bedre til at mundaflæse og tyde kollegers kropssprog.

Måske holder man sig også mere for sig selv for at undgå situationer med støj og meget snak, som også kan føre til misforståelser og pinlige situationer. Men der er heldigvis stor hjælp at hente i den moderne høreapparatteknologi. 

Moderne høreapparater er super avancerede gadgets, som er meget diskrete og komfortable at have på. Du kan f.eks. styre dem fra en smartphone og streame telefonsamtaler og Skype-opkald direkte til dit høreapparat.

Samtidig kan de automatisk blokere baggrundsstøj fra kontoret. Man kan sige, at de fungerer som en slags smarte, trådløse høretelefoner. 

Start med en høretest 

Har du – eller måske en kollega – mistanke om et begyndende høretab? Så kan du få en professionel vurdering hos Dansk HøreCenter. 

Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest her. 

Hvis det viser sig, at du lever med nedsat hørelse, kan du prøve moderne, diskrete høreapparater gratis i 30 dage. Her kan du både opleve, hvor stor en forskel de gør for dig derhjemme og på jobbet. 

Livet er jo lidt sjovere, når vi arbejder sammen – og når vi hører sammen. 

Kilder:
Socialforskningsinstituttets rapporter ”
Når Hørelsen Svigter” (2003) og ”Uhørt” (2008) 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere