Artikel

Nedsat hørelse kan føre til Demens

90.000 danskere lever med demens – og helt op imod 2 mio. oplever konsekvenserne af demens som pårørende, ven, kollega eller andet. De fleste forbinder formentlig sygdommen med hukommelsestab, men demens optræder på forskellige måder. Nedsat hørelse spiller også en væsentlig rolle i forhold til udvikling af demens.

Demens og høretab

Har du svært ved at følge med i en samtale?
Risikoen for demens øges med op til 91 procent

Et nyt og stort studie fra Oxford University med over 82.000 deltagere i aldersgruppen 60 år og opefter viser, at der desværre er en tydelig sammenhæng mellem hørenedsættelse og demens.

Den nye undersøgelse konkluderer, at der er højere risiko for udvikling af demens, hvis du har nedsat hørelse og har svært ved at følge med i samtaler. Risikoen stiger med 61 og 91 procent ifølge undersøgelsen ved henholdsvis en moderat og svær hørenedsættelse sammenlignet med normalthørende.

Hold din hjerne i gang med god hørelse

Hvis du ikke hører optimalt og har svært ved at følge med i samtaler, så bliver din hjerne ikke stimuleret på samme måde, som den ellers ville fra naturens side.

For at mindske risikoen for demens er det vigtigt at holde din hjerne ’fit for fight'. Det kan du blandt andet gøre ved at sørge for, at du ikke lever med et ubehandlet høretab.

Er du i tvivl, om du lever med nedsat hørelse? Bestil en tid i dit lokale hørecenter og få hjælp til hørelsen. Et høreapparat kan hjælpe dig, så du får alle livets små og store glæder med samt mindsker risikoen for demens.

Kilder: University of Oxford, Nationalt Videnscenter for Demens og Demensvenligt Danmark

 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Så højt er lydniveauet til fodboldkampen

16 juni 2024

Intet overgår stemningen på et fodboldstadion - især når vi samles og hepper på landsholdet til EM- og VM-slutrunderne. Men i kampens hede er det vigtigt at passe på din hørelse. Læs vores 3 gode råd her. 

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 


Se mere