10 fantastiske fordele ved at få tjekket din hørelse
Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.
"Hvabehar?" Har din ægtefælle eller forælder en hørenedsættelse? Læs vores bedste råd til, hvordan du kan hjælpe som pårørende.
Livet som pårørende til et menneske med høretab kan være fuld af udfordringer - både praktiske og følelsesmæssige. Det kan være svært at tale sammen, og konstante misforståelser og gentagelser kan gøre begge parter frustrerede.
Men der er heldigvis meget, du kan gøre som pårørende for at støtte for eksempel din ægtefælle eller forælder i at håndtere sit høretab. Her er 6 gode råd til, hvordan du kan skabe en hørevenlig hverdag, hvor alle er en del af samtalen og hyggen.
Det kan være frustrerende at skulle gentage sig selv flere gange - men husk, at det er endnu mere frustrerende for den person, der ikke kan høre, hvad der bliver sagt. Vis derfor forståelse og vær tålmodig, når kommunikationen bliver udfordrende. Undgå at blive irriteret, da det kan få personen med høretab til at føle sig til besvær.
Hvis personen misforstår, hvad der bliver sagt, så gentag sætningen stille og roligt, og prøv måske at bruge andre ord i stedet for at sige det samme igen og igen på præcis samme måde.
Det værste, du kan gøre, er at give udtryk for, at det ikke var “så vigtigt”, eller at vitsen “ikke er sjov, når den gentages”. Mennesker med høretab skal have lov til at få det hele med - også dårlige jokes og lavpraktisk småsnak.
Læs også: "De 5 stadier af høretab"
Når du taler med en person med høretab, er det vigtigt at tale tydeligt, men ikke højt. For mange er det en naturlig refleks at hæve stemmen, men en meget høj stemmeføring kan faktisk gøre det endnu sværere at høre.
Prøv i stedet at tale lidt langsommere og med en klar udtale af ordene, så der er ikke for mange endelser, der smutter. Sørg også for, at du har personens opmærksomhed, før du begynder at tale - på den måde får vedkommende det bedste udgangspunkt for at forstå, hvad der bliver sagt.
Mennesker med høretab bruger - ofte ubevidst - ansigtsudtryk, mundaflæsning og kropssprog, når de prøver at forstå og følge med i en samtale. Derfor kan det være en stor hjælp at tale ansigt til ansigt, så personen kan se dit ansigt og dine læber, når du taler.
Sørg også gerne for, at der er nok lys i rummet til at se dit ansigt, og at der ikke er høj musik eller baggrundsstøj, der gør det sværere at høre.
Læs også: "Sandheden om de 3 største myter om høretab og høreapparater"
Mennesker med høretab kan ofte føle sig isolerede i sociale sammenhænge, især hvis de har svært ved at følge med i samtaler.
Vær opmærksom på dette, og gør en ekstra indsats for at inkludere for eksempel din ægtefælle eller din forælder i samtalerne. Forklar vigtige pointer, hvis de bliver misforstået, og hjælp med at styre samtalens tempo.
Giv også gerne personen med høretab mulighed for at sidde, hvor han eller hun bedst kan høre samtalerne – for eksempel ved siden af dig eller i et område med mindre støj.
Flere undersøgelser viser, at mennesker med høretab gennemsnitligt går 5-7 år med symptomer på høretab, før de får hjælp til at høre bedre. Det kan være på grund af forældede fordomme om, hvordan høreapparater ser ud eller fungerer - eller simpelthen fordi de ikke selv har erkendt problemets omfang.
Som pårørende kan du være en god støtte ved at opfordre til at få hørelsen tjekket. Du kan også gøre en forskel ved at hjælpe med at bestille en gratis høretest og tage med i hørecentret. Her kan dine input være værdifulde i dialogen med audiologisten.
Læs også: "Guide: Sådan taler du med dine forældre om høretab"
At støtte en person med høretab kræver tålmodighed, forståelse og vilje til at tilpasse sig omstændighederne. Men følger du disse 6 råd kan du gøre kommunikationen lettere og hjælpe din ægtefælle eller forælder med at føle sig mere inkluderet i dagligdagen.
Det vigtigste er, at I sammen får skabt en åben dialog om høretabet, og at du støtter og motiverer vedkommende til at få hjælp til at høre bedre.
Bestil en gratis høretest i dit lokale hørecenter
God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.
Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
– knapperne til formålet finder du herunder:
Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.
Her er fem ting, du (måske) ikke vidste om, hvordan AI gør høreapparater smartere, mere personlige og endnu bedre til at hjælpe dig med at høre verden omkring dig.
Daglig pleje og vedligeholdelse kan forlænge dine høreapparaters levetid, så du får glæde af dem i længere tid. Læs, hvordan du passer godt på dine høreapparater - og hvad du ALDRIG skal gøre - i vores guide.