Artikel

5 myter om dårlig hørelse

Høreapparater er ofte noget, som de fleste helst vil undgå. Derfor vælger mange danskere at leve med nedsat hørelse i lang tid. Faktisk går der i gennemsnit 7 år før turen går til lægen eller hørecentret. Men hvorfor er det egentlig så tabubelagt at have dårlig hørelse?

Vi har kigget på 5 myter, som stadig lever i bedste velgående.

 

1. Nedsat hørelse er kun for gamle mennesker

Ja, det er ofte ældre mennesker, der bruger høreapparat, men mange mennesker i deres erhvervsaktive år har også dårlig hørelse. Faktisk har 300.000 danskere mellem 18 og 60 år vanskeligheder ved at følge med i en samtale mellem flere end to personer. Man regner med, at op mod hver 6. dansker har problemer med hørelsen. Så helt ualmindeligt er det ikke.

2. Høreapparater er store og klodsede

Sådan var det engang, men der er sket stor udvikling af teknologien i høreapparater. Moderne i-øret høreapparater vejer mindre end 10 gram og er så små, at de er ”usynlige” for andre mennesker, da de sidder skjult i øregangen. Læs mere her.

3. Hørelse og intelligens

Dårlig hørelse forveksles ofte med at være ”langsom i optrækket” eller ”at skulle have alt fortalt to gange”. Men et høreproblem har intet med intelligens at gøre. Med et behandlet høretab kan man være lige så ”kvik i replikken” som alle andre og følge med i samtaler.

4. Ringen for ørene kan ikke afhjælpes

Det er en udbredt myte, at ringen eller summen for ørene ikke kan afhjælpes. Men faktum er, at der er meget, man kan gøre for at mindske problemet med tinnitus afhængigt af omfanget. Metoderne omfatter bl.a. lydterapi, som er indbygget i mange moderne høreapparater. Læs mere her.

5. Støj skal være høj for at give høretab

Mange tror, at det kun er meget høje lyde og larmende koncerter, der kan være skadelige for hørelsen. Mindre kan også gøre det, hvis man fx arbejder i en restaurant, et stormagasin eller et miljø med konstant larm. Man skal også være opmærksom på lydniveauet, hvis man ofte hører musik i høretelefoner. 

 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Er din forfængelighed vigtigere end din livskvalitet?

07 maj 2021

Mange går rundt med et ubehandlet høretab, fordi de tror, et høreapparat får dem til at se ældre ud eller føle sig ’anderledes’. Men dårlig hørelse er ligesom nedsat syn helt normalt og kommer typisk med alderen.

Er din hjerne på overarbejde?

20 april 2021

Hvis du har svært ved at høre, er din hjerne hele tiden på overarbejde. Den skal bruge ekstra ressourcer på at opfange lyde, samtaler, og hvad der ellers foregår omkring dig.


Se mere