Artikel

Urmennesket kunne ikke overleve uden en god hørelse

Urmennesket kunne ikke overleve uden en god hørelse. Hørelsen har mere end 500 mio. år på bagen og har haft stor betydning for vores forfædres overlevelse. Udviklingen fascinerer og overrasker på mange punkter, men hørelsen er lige så vigtig i dag, som for 500 mio. år siden.

Hvorfor sidder ørene mon dér, hvor de gør?

Ørenes placering tæt på hjernen gør, at vi kan bedømme afstanden og lokalisere, hvor en given lydkilde befinder sig. Forestil dig, hvor vigtigt det har været for vores forfædre at have denne egenskab på jagt efter vildt i skoven og for at undgå fjenden i mørket. Det har simpelthen været altafgørende og en virkelig vigtig sans.

Teknisk set består lyde af lydbølger, som flyver gennem luften og rammer både højre og venstre øre med en minimal forskel, da selve vores hovedet ’skygger’ for lydbølgerne. Det betyder, at øret der vender tættest mod fx lyden fra et lyskryds opfatter et højere lydtryk end det andet, der vender væk. Denne mekanisme er nok til, at hjernen efterfølgende kan regne retning og afstand ud til lyskrydset. Hørelsen hjælper os på denne måde med at færdes sikkert i trafikken, som jo også er alfa og omega for vores sikkerhed.

Din hjerne og ører arbejder tæt sammen

Alle vores sanser sidder tæt på hjernen, og det gælder selvfølgelig også for hørelsen. Ørene er udviklet i et tæt samarbejde med hjernen. Dine ører har nervebaner, som baner sig vej direkte ind til selve hjernestammen. Hvorfor er det så smart? Det er smart, fordi det betyder, at du hurtigt kan reagere på lyde. Netop det har vi mennesker haft og har stadig brug for i mange situationer i hverdagen.

Hvad skal du så bruge din hørelse til i dag?

I dag har vi har ikke det samme behov for at være på vagt over for fjenden, som vores forfædre havde brug for, men vi har stadig i høj grad brug for vores hørelse. Vi bruger hørelsen hele tiden, fx når vi bevæger os i trafikken, bruger tid med familie og venner – ja faktisk i alle sammenhænge. Udover overlevelse er hørelsen en vigtig del for os som sociale mennesker. Din hørelse er med til at skabe liv og glæde i hverdagen. Din hørelse er også med til at stimulere hjernen og holde den i gang. Det er vigtigt i en verden, hvor vi lever såvel som arbejder længe.

Oplever du udfordringer med hørelsen?

Oplever du, at du har svært ved at høre, hvad folk siger til dig? Føler du dig utryg i situationer, hvor du ikke får alle lydindtryk med? Bare rolig, der er hjælp at hente. Du kan altid få tjekket din hørelse gratis og uforpligtende i et hørecenter nær dig.

Kilde: Hørelsen, nr. 5, 2018


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Tag en pårørende med til høretesten

05 oktober 2021

Har du bestilt tid til en høretest – eller overvejer du, om det er tid til at få testet hørelsen? Uanset om du er ung eller lidt oppe i alderen, så anbefaler vi altid, at du tager en pårørende med til høretesten. Et høretab påvirker ikke kun dig, der lever med det – men det påvirker også dem, du er sammen med på godt og ondt.

Hvad er tinnitus?

06 september 2021

Tinnitus er betegnelsen for lyde, der opstår inde i øret – og det er kun dig, der kan høre lydene. Vi oplever tinnitus helt individuelt, så måske er det en brusen, susen eller en hylen for dine ører. Når vi oplever tinnitus forskelligt, betyder det også, at vi reagerer forskelligt på tinnitussen, og der er forskel på hvor generet, man er.


Se mere