Artikel

Kom ind eller forsvind - ja hva' sagde han egentlig?

Du står uden for din vens hoveddør og banker på. I baggrunden summer trafikken fra hovedvejen. Han råber meget højt inde fra stuen ”forsvind” – eller sagde han mon ”kom ind”? Du har glædet dig til at besøge din ven, men nu er du i tvivl, om han er sur. Tør du gå ind, eller skal du bare forsvinde?

Kom ind eller forsvind - ja hva' sagde han egentlig?

Oplever du ofte, at du forveksler ord med hinanden? Er din hverdag fyldt med misforståelser, fordi lydene flyder sammen for dig? Så har du formentlig det, der hedder et skelnetab. De fleste med et høretab oplever, at det kan være svært at skelne mellem hverdagens mange lyde. Men det er især svært, når du er i omgivelser med baggrundsstøj, som fx til en familiemiddag, på restaurantbesøg eller lignende.

Hvad er et skelnetab?

I det indre øre, har vi små hårceller, der hjælper dig med at høre klart og tydeligt. Hvis hårcellerne af en eller anden årsag brækker eller slides op, kan de ikke længere opfange små ændringer i frekvens, intensitet og varighed. Det har betydning for din samlede taleforståelse, og betyder at du formentlig har et skelnetab. Det kan i nogle situationer skabe udfordringer med at høre, hvad de andre siger. Du oplever talen utydeligt, selvom den i virkeligheden er helt normal.

Ved skelnetab lyder konsonanterne ens

I forbindelse med et skelnetab oplever de fleste udfordringer med at skelne mellem konsonanterne; t, k, d, b, g, f, v og s, hvilket kan føre til misforståelser, tvivl og frustration. Det kræver meget energi hos den, der har høretabet at koncentrere sig om en samtale. Den eneste måde at finde ud af, om du har et høretab og/eller skelnetab er ved at få testet din hørelse ved en køretest (eller var det en høretest ?😊).

3 gode råd til at håndtere dit skelnetab

  • Fortæl dine omgivelser, at du ikke hører godt. Og nej, du er bestemt ikke til ulejlighed. De allerfleste folk vil hellere end gerne tage hensyn til dig, hvis de bare ved, at du er udfordret på hørelsen. Lige så vel som du sikkert er god til at tage hensyn til andre.
  • Bed folk om at se på dig, når I taler sammen. Det gør det lettere for dig at få det hele med. Når folk f.eks. står med ryggen til dig, når de taler, så er det meget sværere at høre, hvad de siger.
  • Fjern unødvendig støj fra fjernsyn og radio, da det forstyrrer meget, og det bliver endnu sværere at forstå, hvad der bliver sagt.

Hvis du oplever tegn på skelnetab, så få det testet

Livet er lidt sjovere, når vi oplever sammen. Er du i tvivl, om du lever med et skelnetab, så kom ind til dit lokale Dansk HøreCenter og lad en af vores dygtige audiologister hjælpe dig med at finde ud af, om du lever med et skelnetab. Hos Dansk HøreCenter kan du altid bestille tid til en gratis og uforpligtende høretest uden ventetid. Klik her og bestil en gratis høretest med det samme.

Kilde: Høreforeningen

Er din forfængelighed vigtigere end din livskvalitet?

07 maj 2021

Mange går rundt med et ubehandlet høretab, fordi de tror, et høreapparat får dem til at se ældre ud eller føle sig ’anderledes’. Men dårlig hørelse er ligesom nedsat syn helt normalt og kommer typisk med alderen.

Er din hjerne på overarbejde?

20 april 2021

Hvis du har svært ved at høre, er din hjerne hele tiden på overarbejde. Den skal bruge ekstra ressourcer på at opfange lyde, samtaler, og hvad der ellers foregår omkring dig.


Se mere