Artikel

Kom ind eller forsvind - ja hva' sagde han egentlig?

Du står uden for din vens hoveddør og banker på. I baggrunden summer trafikken fra hovedvejen. Han råber meget højt inde fra stuen ”forsvind” – eller sagde han mon ”kom ind”? Du har glædet dig til at besøge din ven, men nu er du i tvivl, om han er sur. Tør du gå ind, eller skal du bare forsvinde?

Oplever du ofte, at du forveksler ord med hinanden? Er din hverdag fyldt med misforståelser, fordi lydene flyder sammen for dig? Så har du formentlig det, der hedder et skelnetab. De fleste med et høretab oplever, at det kan være svært at skelne mellem hverdagens mange lyde. Men det er især svært, når du er i omgivelser med baggrundsstøj, som fx til en familiemiddag, på restaurantbesøg eller lignende.

Hvad er et skelnetab?

I det indre øre, har vi små hårceller, der hjælper dig med at høre klart og tydeligt. Hvis hårcellerne af en eller anden årsag brækker eller slides op, kan de ikke længere opfange små ændringer i frekvens, intensitet og varighed. Det har betydning for din samlede taleforståelse, og betyder at du formentlig har et skelnetab. Det kan i nogle situationer skabe udfordringer med at høre, hvad de andre siger. Du oplever talen utydeligt, selvom den i virkeligheden er helt normal.

Ved skelnetab lyder konsonanterne ens

I forbindelse med et skelnetab oplever de fleste udfordringer med at skelne mellem konsonanterne; t, k, d, b, g, f, v og s, hvilket kan føre til misforståelser, tvivl og frustration. Det kræver meget energi hos den, der har høretabet at koncentrere sig om en samtale. Den eneste måde at finde ud af, om du har et høretab og/eller skelnetab er ved at få testet din hørelse ved en køretest (eller var det en høretest ?😊).

3 gode råd til at håndtere dit skelnetab

  • Fortæl dine omgivelser, at du ikke hører godt. Og nej, du er bestemt ikke til ulejlighed. De allerfleste folk vil hellere end gerne tage hensyn til dig, hvis de bare ved, at du er udfordret på hørelsen. Lige så vel som du sikkert er god til at tage hensyn til andre.
  • Bed folk om at se på dig, når I taler sammen. Det gør det lettere for dig at få det hele med. Når folk f.eks. står med ryggen til dig, når de taler, så er det meget sværere at høre, hvad de siger.
  • Fjern unødvendig støj fra fjernsyn og radio, da det forstyrrer meget, og det bliver endnu sværere at forstå, hvad der bliver sagt.

Hvis du oplever tegn på skelnetab, så få det testet

Livet er lidt sjovere, når vi oplever sammen. Er du i tvivl, om du lever med et skelnetab, så kom ind til dit lokale Dansk HøreCenter og lad en af vores dygtige audiologister hjælpe dig med at finde ud af, om du lever med et skelnetab. Hos Dansk HøreCenter kan du altid bestille tid til en gratis og uforpligtende høretest uden ventetid. Klik her og bestil en gratis høretest med det samme.

Kilde: Høreforeningen

 


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 

Oplev en verden af lyd med Auracast

20 marts 2024

Det helt nye Beltone Serene er ikke bare det mindste genopladelige høreapparat på markedet - det er også et af verdens første høreapparater med Auracast; en ny teknologi, der gør fremtiden mere “hørevenlig”.  


Se mere