Artikel - opdateret d. 1. februar 2023

Rygere har øget risiko for høretab

Nu er der endnu en god grund til lægge cigaretterne på hylden. En stor japansk undersøgelse viser nemlig, at rygere har 1,6 gange (60%) øget risiko for at få et højfrekvent høretab sammenlignet med personer, der aldrig har røget.

Årsagen til, at der er sammenhæng mellem rygning og hørelse er, at skadelige stoffer i tobaksrøg også kan ødelægge de nerve- og hårceller, der sidder i det indre øre, som hjælper os med at høre. Samtidig har man også påvist sammenhænge mellem nikotin og tinnitus.

Røg rammer den højfrekvente hørelse

Den japanske undersøgelse består af 50.195 personer i alderen 20-64 år. Disse personer havde ikke noget høretab i begyndelsen af undersøgelsen. Deltagerne blev fulgt i op til 8 år, hvor forskere analyserede deres data fra årlige helbredsundersøgelser, høretest og spørgeskemaer.

Er du i tvivl, om du går rundt med et høretab?
Bestil en gratis høretest i dag!

Undersøgelsen viste, at risikoen for høretab øges med antallet af cigaretter, der bliver røget om dagen. Og det er særligt de højfrekvente lyde, som rygningen påvirker. Det kan f.eks. betyde, at du har svært ved eller ikke kan høre fuglene synge, børnebørnenes grin og gode historier – og måske synes du også, at folk omkring dig mumler.

Til gengæld viser undersøgelsen også, at risikoen for høretab falder selv få år efter, at man stopper med at ryge. Så sidder du med en cigaret i hånden og tænker, at det er da også lige meget – så er det altså ikke for sent at gøre noget ved det.

Passiv rygning er også en synder, når det kommer til din hørelse

En tilsvarende undersøgelse i USA viser, at passiv rygning også øger risikoen for høretab. Undersøgelsen viste, at ikke-rygere, der bor sammen med rygere havde 94% øget risiko for høretab end personer, der ikke lever sammen med rygere.

Er det tid til at få tjekket op på hørelsen?

Sidder du med følelsen af, at du har svært ved at høre fuglene synge og følge med i samtaler? Og har du måske haft rygning tæt ind på dit liv? Tag fat på os allerede nu og få testet din hørelse gratis og uforpligtende. Klik her og bestil tid til en høretest.

Kilder: hear-it.orgmedicalxpress.com og Nicotine & Tobacco Research

“Cigarette Smoking and Hearing Loss – The Epidemiology of Hearing Loss Study”, Journal of the American Medical Association, June 1998


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:


Se mere