Artikel

Rygere har øget risiko for høretab

Nu er der endnu en god grund til lægge cigaretterne på hylden. En stor japansk undersøgelse viser nemlig, at rygere har 1,6 gange (60%) øget risiko for at få et højfrekvent høretab sammenlignet med personer, der aldrig har røget.

Årsagen til, at der er sammenhæng mellem rygning og hørelse er, at skadelige stoffer i tobaksrøg også kan ødelægge de nerve- og hårceller, der sidder i det indre øre, som hjælper os med at høre. Samtidig har man også påvist sammenhænge mellem nikotin og tinnitus.

Røg rammer den højfrekvente hørelse

Den japanske undersøgelse består af 50.195 personer i alderen 20-64 år. Disse personer havde ikke noget høretab i begyndelsen af undersøgelsen. Deltagerne blev fulgt i op til 8 år, hvor forskere analyserede deres data fra årlige helbredsundersøgelser, høretest og spørgeskemaer.

Undersøgelsen viste, at risikoen for høretab øges med antallet af cigaretter, der bliver røget om dagen. Og det er særligt de højfrekvente lyde, som rygningen påvirker. Det kan f.eks. betyde, at du har svært ved eller ikke kan høre fuglene synge, børnebørnenes grin og gode historier – og måske synes du også, at folk omkring dig mumler.

Til gengæld viser undersøgelsen også, at risikoen for høretab falder selv få år efter, at man stopper med at ryge. Så sidder du med en cigaret i hånden og tænker, at det er da også lige meget – så er det altså ikke for sent at gøre noget ved det.

Passiv rygning er også en synder, når det kommer til din hørelse

En tilsvarende undersøgelse i USA viser, at passiv rygning også øger risikoen for høretab. Undersøgelsen viste, at ikke-rygere, der bor sammen med rygere havde 94% øget risiko for høretab end personer, der ikke lever sammen med rygere.

Er det tid til at få tjekket op på hørelsen?

Sidder du med følelsen af, at du har svært ved at høre fuglene synge og følge med i samtaler? Og har du måske haft rygning tæt ind på dit liv? Tag fat på os allerede nu og få testet din hørelse gratis og uforpligtende. Klik her og bestil en tid.

Kilder: hear-it.orgmedicalxpress.com og Nicotine & Tobacco Research

“Cigarette Smoking and Hearing Loss – The Epidemiology of Hearing Loss Study”, Journal of the American Medical Association, June 1998


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Tag en pårørende med til høretesten

05 oktober 2021

Har du bestilt tid til en høretest – eller overvejer du, om det er tid til at få testet hørelsen? Uanset om du er ung eller lidt oppe i alderen, så anbefaler vi altid, at du tager en pårørende med til høretesten. Et høretab påvirker ikke kun dig, der lever med det – men det påvirker også dem, du er sammen med på godt og ondt.

Hvad er tinnitus?

06 september 2021

Tinnitus er betegnelsen for lyde, der opstår inde i øret – og det er kun dig, der kan høre lydene. Vi oplever tinnitus helt individuelt, så måske er det en brusen, susen eller en hylen for dine ører. Når vi oplever tinnitus forskelligt, betyder det også, at vi reagerer forskelligt på tinnitussen, og der er forskel på hvor generet, man er.


Se mere