Artikel

Når tinnitus forstyrrer søvnen

Klokken er 03:45 om natten, og du har ikke lukket et øje endnu. Din tinnitus har holdt dig vågen hele natten, og inden længe starter en ny dag. Du kan allerede nu mærke, at det bliver en hård dag uden overskud. Hvis du har tinnitus, kender du helt sikkert til den følelse.

Lever du med tinnitus, kan det være svært både at falde i søvn og få en god nats søvn. Det belaster kroppen, når man ikke kan finde ro for den konstante lyd i hovedet, og du kommer nemt til at føle dig træt og udkørt om dagen.

Gode råd til at få en god nats søvn

Der findes desværre ikke en mirakelkur mod tinnitus, men der findes nogle tricks, som du kan bruge til at formindske lyden og få en god nats søvn, så du kan fungere godt i din hverdag.

1. Undgå et helt stille soveværelse

De fleste mennesker sover i et stille værelse, som gør, at tinnitus lyder højere om aftenen. Stilhed er en stor udfordring, da det kan være svært at fokusere på andet end din tinnitus, når der er helt stille.

Modsat er lyde i løbet af dagen med til at minimere tinnituslyden og til at distrahere hjernen, så man ikke konstant fokuserer på den. Derfor oplever du måske ikke tinnitus så voldsomt i løbet af dagen i modsætning til, når du skal sove.

Det kan være en god idé at have lidt baggrundslyde i soveværelset fra en radio eller lignende. Hvis du har en smartphone, findes der forskellige apps, der kan afspille afslappende lyde, som kan hjælpe dig med at falde i søvn. Du kan blandt andet finde dem ved at søge på ordet ’Sleep’, der hvor du henter apps.

2. Brug afslapningsteknikker, der kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det er en god idé at bruge lidt tid, inden du skal sove, på at slappe helt af i krop og sind. Du kan bruge vejrtrækningsøvelser, afspændingsøvelser og meditation til at gøre dig klar til søvnen.

Vejrtrækningsøvelser kan være gode til at få kroppen ned i gear. Dybe, afslappede indåndinger med lang udånding minder om den vejrtrækning, vi har i søvnen. Det kan hjælpe kroppen med at blive træt.

En anden god øvelse er at fokusere og slappe af i et specifikt område på kroppen. Start med at fokusere på for eksempel tæerne, og flyt derefter dit fokus til et nyt område ét efter ét.

Du kan også forestille dig, at du er et sted, der gør dig glad. Det kan for eksempel være på stranden eller i skoven. Forestil dig de ting, du kan se, fokuser på lydene, og mærk efter, hvordan det føles under dine fødder. Det kan hjælpe med at fjerne fokus fra den irriterende og konstante lyd.

Aromaterapi er dufte, der sendes ud i rummet som damp gennem en forstøver. Der findes dufte, der beroliger kroppen, så du nemmere kan falde i søvn.

3. Undgå sen skærmtid

Mange kan være tilbøjelige til at kigge nyheder eller lignende på smartphonen inden sengetid. Det kan være en god idé at droppe skærmen, inden drømmeland kalder, da det blå lys fra skærmen kan forstyrre søvnen.

Udover ulemperne ved lyset får du også en masse indtryk, når du scroller igennem nyhedsfeedet på din telefon, og det kan sætte en strøm af tanker i gang, som heller ikke er med til at få dig ned i gear og klar til søvnen.

4. Høreapparat med tinnitus-terapi

Har du et høretab og bruger høreapparater, kan du måske have glæde af en app, der har et udvalg af lyde, som hjælper med at distrahere din hjernen og reducere symptomerne på tinnitus. Tal med din audiologist, om det også er en mulighed for dig.

Husk: I Dansk HøreCenter behandler vi høretab. Så har du tinnitus, er det vigtigt, at du kontakter dit lokale Kommunikationscenter eller din ørelæge, så du kan få udredt årsagen til din tinnitus. 

Kilder: Psychology Today og Høreforeningen


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

10 fantastiske fordele ved at få tjekket din hørelse

12 september 2024

Overvejer du at få undersøgt din hørelse, men får det bare ikke gjort? Eller kender du en, der går rundt med et ubehandlet høretab? Så læs vores 10 bedste argumenter for at få tjekket hørelsen.  


Se mere