Artikel

Har dit barn eller barnebarn nedsat hørelse?

I dag bliver de fleste høretab hos børn fundet allerede kort efter fødslen. Men høretab hos børn kan også opstå i barndommen eller senere i livet.

Uanset hvad kan det være svært at acceptere, at dit barn eller barnebarn har et høretab. Men det gode er, at jo før du som forælder eller bedsteforælder ved besked, jo bedre kan du hjælpe. 

Børn og høretab 

I Danmark bliver der foretaget en hørescreening på alle nyfødte i de første dage efter fødslen. På den måde bliver der hvert år fundet cirka 250 nyfødte børn med høretab. 

Høretab hos børn kan dog også være genetisk bestemt og opstå senere i livet. Cirka 3500 børn og unge mellem 0-18 år har høreapparater i en eller anden form.

Den gode nyhed er, at stort set ingen børn forbliver helt døve, da 98-99 procent af børnene kan hjælpes til en form for hørelse.

Symptomer og tegn på høretab hos små børn

Det kan være svært at opdage en mulig hørenedsættelse hos de mindste børn, men der er en række tegn, som du som forælder eller bedsteforælder kan holde øje med.

5 typiske tegn på et muligt høretab hos det lille barn: 

  1. Barnet pludrer monotont og har dårlig eller manglende sprogudvikling

  2. Barnet kommunikerer med fagter eller bevægelse

  3. Barnet hyler eller skriger for at udtrykke glæde, ønsker eller klager

  4. Barnet går tæt på for eksempel højtalere med musik eller viser manglende interesse for lyd

  5. Barnet reagerer ikke på høje lyde i omgivelserne, for eksempel en dør, der smækker, eller en ambulance med udrykning, der kører forbi

Har mit barn en hørenedsættelse?

95 procent af alle børn med høretab har normalthørende forældre. 

Er du i tvivl, om dit barn eller barnebarn har nedsat hørelse, så få det undersøgt - jo før, jo bedre. Der er ingen grund til at vente. 

Første skridt er et besøg hos øre-næse-halslægen, og herfra kan du få en henvisning til en audiologisk afdeling, der er specialiseret i at behandle børn.

Her er det muligt at undersøge babyer helt ned til under et år. 

To slags høretab hos børn

Når vi taler høretab hos børn, er det vigtigt at skelne mellem de to forskellige slags høretab: mellemøre-høretab (konduktivt høretab) og inderøre-høretab (perceptivt høretab).

Mellemøre-høretab hos børn kan behandles og skyldes ofte en mellemørebetændelse eller væske i øret. 

Inderøre-høretab er et blivende høretab. Her kan barnet få hjælp til at høre med høreapparater eller Cochlear-implantater. 

En verden af hjælpemidler og smart teknologi 

Det er helt normalt at blive bekymret, hvis dit barn eller barnebarn har et høretab. Men husk, at vi heldigvis lever i en verden, som allerede er fuld af gode hjælpemidler til mennesker med høretab. Og teknologien udvikler sig hele tiden.

Dit barn eller barnebarn har derfor virkelig gode muligheder for at få en helt normal hverdag og et fuldt og dejligt liv trods nedsat hørelse.

Sørg for at tale med dit barn eller barnebarn om at have nedsat hørelse og høreapparater, og orientér jeres familie og omgangskreds, så alle ved besked og kan tage hensyn. 

Høreapparatet er en smart hjælper

Måske synes dit barn eller barnebarn på et tidspunkt, at det er besværligt eller pinligt at have høreapparater på.

Her er det som voksen vigtigt at få fortalt, at høreapparatet er en smart hjælper, hvis man ikke hører godt – præcis ligesom briller er en smart hjælper, hvis man ikke ser så godt.

Hvis du selv har et høreapparat, kan du vise barnet, at du er glad for at gå med høreapparat og ikke synes, at det er noget at være flov over. 

Husk også, at både børns og voksnes hjerner bliver stimuleret mere, når de opfanger og forholder sig til lyde.

Derfor skal høreapparaterne helst sidde på ørerne og ikke ligge i skuffen. Og dét gælder både børn og voksne høreapparatbrugere. 

Hvis du er forælder eller bedsteforælder til et barn med høretab og ønsker at vide mere, så er der masser af god information og hjælp at finde på Høreforeningens hjemmeside.

Kilder
Høreforeningen.dk
Sundhed.dk


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:

Så højt er lydniveauet til fodboldkampen

16 juni 2024

Intet overgår stemningen på et fodboldstadion - især når vi samles og hepper på landsholdet til EM- og VM-slutrunderne. Men i kampens hede er det vigtigt at passe på din hørelse. Læs vores 3 gode råd her. 

Høreapparater kan forebygge demens

25 april 2024

Vil du også gerne undgå demens? Et stort studie fra Syddansk Universitet viser, at behandling af høretab med høreapparater kan nedsætte din risiko for at udvikle demens markant. 


Se mere