Det sker, at tårerne løber, når et nyt høreapparat bliver tændt - og lyde, der ellers var forsvundet, kommer tilbage i ørerne.
Dét har Thea Stange Smed flere gange oplevet som audiologist hos Dansk HøreCenter.
Mange kunder har haft udfordringer med hørelsen længe. Undersøgelser viser, at der i gennemsnit går fem til syv år, fra folk registrerer problemet, til de får et høreapparat.
Har du udfordringer med hørelsen?
Bestil en gratis høretest nu
- Det er ærgerligt, for selvom vi ikke kan genskabe hørelsen, som den var, kan vi tit hjælpe med en stor forbedring af livskvaliteten. Især med de moderne høreapparater, som kan indstilles til at forstærke netop de lyde, som den enkelte har behov for at få forstærket, siger Thea Stange Smed.
Selvom høretab kan komme snigende, behøver man ikke vente, til andre opdager det for en, understreger audiologisten. Man kan selv holde øje med signalerne fra sig selv og omverdenen.
Her er de vigtigste 10 tegn på, at du bør få hørelsen tjekket.
1. Du skruer højt op for TV’et
Studser gæsterne over, hvor høj lyden er på dit fjernsyn? Så er din situation måske den samme, som Johnny Winthers, før han og hans hustru fik høreapparater.
- Vi skruede højt op for fjernsynet, og vi sad og talte forbi hinanden. Vi råbte mere, og der kunne godt komme sådan et irriteret udbrud som: ”Det har jeg sagt!”
Johnny Winther og hans kone har fået skruet ned for fjernsynet og op for livsglæden, efter de begge fik høreapparater.
I dag er TV’ets volumen lavere og samtalerne bedre, fortæller Johnny Winther.
- Vi har fået meget mere glæde ind i tilværelsen. Vi sidder for eksempel i haven nu og hører alle de små fugle synge. Det er simpelthen noget helt særligt at få detaljerne med.
Læs også: "Johnny er igen farfar for fuld skrue"
2. Folk omkring dig mumler
Før du bliver alt for irriteret på dine omgivelser, er det klogt at overveje, om de egentlig taler utydeligt, eller om du bare ikke kan høre dem, understreger audiologist hos Dansk HøreCenter, Thea Stange Smed:
- Vi opdager hurtigt, hvis vi ikke kan se eller gå, men høretab kommer tit snigende, og man kan tro, at omgivelserne er problemet. Tit er det pårørende, der har givet kunderne et puf til at besøge os, siger hun.
3. Du beder folk gentage, hvad de siger
Er du træt af at spørge: ”Hvad siger du?” Dét kender 74-årige Inger Quistgaard alt til:
- Det er så irriterende for andre, hvis man ikke hører, hvad der bliver sagt, og der opstår mange misforståelser, siger hun.
- Jeg har aldrig rigtig haft nogen indvendinger i forhold til at købe høreapparater, for når jeg har et problem, så skal det løses. Jeg vil ikke gå på kompromis med min hørelse og livskvalitet, siger Inger Quistgaard.
Inger Quistgaard var især ked af, at hun havde svært ved at høre sit barnebarns lyse stemme, før hun fik moderne høreapparater.
- Jeg kunne simpelthen ikke forstå, hvad hun sagde. Jeg synes, at det var synd for hende, og som farmor bliver man ked af det.
Læs også: "Inger skiftede de gamle høreapparater ud"
4. Du får ofte at vide, at du taler for højt
- Når vi har svært ved at høre, hvad andre siger, får vi sværere ved at vurdere, hvor højt vi selv skal tale for at blive hørt. Derfor kommer mange til at skrue op for lyden af deres egen stemme for at sikre, at andre kan høre dem, og så vil de tit blive gjort opmærksomme på, at de råber, siger Thea Stange Smed, audiologist hos Dansk HøreCenter.
5. Du har svært ved at følge med i samtaler – selv i rolige omgivelser
Ét er, at man ikke fanger alt i en stor, knævrende forsamling.
Men der er grund til at reagere, når man ikke kan følge med i et stilfærdigt, mindre selskab. Sådan havde Inger Quistgaard det, men med høreapparaterne er samvær med andre blevet en større fornøjelse.
- Jeg føler mig med i samtalen, og vi er jo kommet for at sidde og snakke og hygge os med hinanden, siger hun.
6. Du læner dig i en bestemt retning, når du taler med andre
- Folk udvikler ofte nogle ubevidste strategier som at vende det gode øre eller lige rykke lidt tættere på eller læne sig frem mod samtalepartneren. Dét kan være tegn på problemer med hørelsen, siger audiologist Thea Stange Smed.
7. Det er sværere og sværere at føre en telefonsamtale
- Mange tror først, at der tit er bøvl med forbindelsen, men så viser det sig, at det er et problem med hørelsen. Det kan være ret generende både privat og i arbejdslivet, siger Thea Stange Smed, audiologist hos Dansk Hørecenter.
Læs også: "Første tegn på høretab"
8. Du forsøger at mundaflæse
Det sker ofte ubevidst, men hvis du tager dig selv i at forsøge at mundaflæse din samtalepartner, kan det være tegn på, at det er tid til et høretjek.
- Det er anstrengende at mundaflæse, og det virker heller ikke altid, og så kan der opstå misforståelser, påpeger audiologist Thea Stange Smed.
9. Du er mere fraværende og trækker dig måske fra sociale sammenhænge
Det er udmattende at befinde sig i en forsamling, hvor meget af samtalen går hen over hovedet på en, og for mange bliver løsningen at undgå det. Det kan mærkes for de pårørende.
Mads Ohm Larsen oplevede, at det var bedst, at han besøgte sin mormor alene, for når der var flere med i samtalen, havde hun svært ved at følge med.
Hendes nye, moderne høreapparater har gjort hende mere socialt aktiv, fortæller han:
- Hun kan være med på en helt anden måde, end hun var med de tidligere høreapparater. Det gør mig helt vildt glad.
Mads Ohm Larsen og resten af familien har lige skullet vænne sig til, at hans mormor nu kan høre det hele, fortæller han:- På et tidspunkt taler vi om hende, hvor hun står med ryggen til. Her vender hun sig om og siger: "”Jeg kan altså godt høre, hvad I siger”. Hun havde pludseligt fået ”ører i nakken”.
10. Du føler dig træt, udmattet og frustreret
- Med et høretab er hjernen er på overarbejde med at omsætte de lyde, som den trods alt opfanger, til ord. Det kan være så udmattende, at man trækker sig socialt, og nogle oplever ligefrem, at de mister noget af deres personlighed. Det kan opleves som en befrielse at få hørelsen tilbage, og nogle fortæller, at de pludselig er blevet sig selv igen. At de er begyndt at gå mere ud og i det hele taget føler større glæde ved livet, siger audiologist hos Dansk HøreCenter, Thea Stange Smed.
Download vores e-bog om de 10 vigtigste tegn på høretab lige her
Vil du vide mere?
God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.
Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
– knapperne til formålet finder du herunder: