De 5 stadier af høretab

Der går typisk fem-syv år, fra du bliver opmærksom på et høretab, til du accepterer situationen og gør noget ved det. Det er lang tid at gå glip af gode snakke, fuglesang og røverhistorier fra børnebørnene.

Dét er både synd for dig med høretabet og for dem, du holder af - for livet er jo lidt sjovere, når vi hører sammen.
 

Inden du når til at acceptere dit høretab og gøre noget ved det, skal du typisk igennem 5 forskellige stadier.

Det er de samme 5 stadier, som man kan opleve, hvis man får konstateret en kronisk sygdom eller et svært handicap.
Selvom nedsat hørelse er helt normalt og udbredt i befolkningen, viser det, hvor svært det kan være at acceptere tilstanden. 

 1. Fornægtelse 
  I første stadie prøver du at overbevise dig selv og omverdenen om, at din hørelse altså er tiptop. Selvom du inderst inde godt ved, at den er gal. Måske tænker du: "Det er altså de andre, der mumler, for jeg kan sagtens høre."
  Men i virkeligheden føler dine pårørende, at de skal råbe ind i en megafon for at komme i kontakt med dig.

  9 tegn, der afslører, om din nærmeste har nedsat hørelse

 2. Vrede
  I næste stadie kredser dine tanker om: "Hvorfor skal det lige gå ud over mig? Og hvorfor er der ingen, der hjælper mig?"
  Du kan blive vred og indadvendt, og ofte går det udover dem, som du holder allermest af. Det kan være en meget svær periode både for dig og menneskene omkring dig.

 3. Afmagt
  I tredje stadie oplever du konsekvenserne af dit høretab, men du synes, at det virker uoverskueligt at få gjort noget ved det. Udover at du helst er fri for at beskæftige dig med det, er der mange ting at sætte sig ind i: "Kan jeg finde ud af at bruge høreapparatet? Hvad koster det? Bliver det mon meget tydeligt?"

  Læs alt om høreapparater her - og se, hvor små moderne høreapparater er

 4. Depression
  Når du lever med et ubehandlet høretab, bliver det ofte anstrengende at deltage i sociale arrangementer. Du kan ikke følge med i samtalerne, og du begynder langsomt at trække dig fra fællesskabet - og måske synes du, at det er nemmere bare at blive derhjemme.
  Det kan give dig følelsen af at være at isoleret og "udenfor".

  Derfor skal du ikke leve med et ubehandlet høretab

 5. Accept
  Det er et centralt vendepunkt, når du begynder at acceptere dit høretab: "Nu er det nok!" Nu vil du ikke længere gå glip af alle de skønne samtaler og dejlige lyde, som omgiver dig hver eneste dag.
  Du går fra at være et passivt "offer" til at være en handlekraftig person, der tager kontrol over din egen situation.
  De fleste oplever øget selvværd og livskvalitet i dette sidste stadie. Og det er hér, at du tager initiativ til at få testet din hørelse og finder en høreløsning. 

Der er ingen grund til at gå rundt med nedsat hørelse i 5-7 år. Hvis du har mistanke om, at du eller en, som du kender, lever med et høretab - så gør noget ved det i dag. Det er nemmere, end du tror. 

Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest - og få hverdagens lyde tilbage 

Du skal ikke være bekymret for selve høretesten. Den foregår stille og roligt og er en behagelig dialog mellem dig og din audiologist.  

Læs, hvordan en høretest foregår - så er du godt klædt på 

Smarte briller og klodsede høreapparater?

10 august 2022

Briller er moderne og får dig til at se klog ud - mens høreapparater er et alderdomstegn. Synet og hørelsen er begge sanser, som bliver dårligere med alderen - så hvorfor ser vi så forskelligt på briller og høreapparater?

Selektiv hørelse - er der noget om snakken?

27 juni 2022

"Hun hører ingenting, når hun læser avis" eller "Han hører kun dét, han vil høre!" Men er det selektiv eller nedsat hørelse? Og er selektiv hørelse virkelig en ting?


Se mere