Bagsværd Sø og skovene omkring søen er et vigtigt sted for 56-årige Bo Vestergaard, og han kommer der flere gange om ugen. Efterår og vinter cykler han i skovene, enten alene eller sammen med sine gamle venner fra tiden som eliteroer, og når vejret bliver varmere, ror han på søen sammen med sin 18-årige søn.
“At dyrke motion og holde mig aktiv betyder rigtig meget for mig. Jeg har dyrket elitesport på højt niveau, så dét at mærke, at jeg er i god form og kan bruge kroppen, er vigtigt. Og så vil jeg gerne holde mig sund og rask og holde lægen fra døren,” fortæller Bo Vestergaard, da vi mødes ved Bagsværd Sø en smuk og klar søndag i marts.
Han står med sin gravel-cykel og har alt sit gear klar til at cykle en tur i skoven med to af sine gode venner: hjelm, cykelsko, handsker - og sit høreapparat, selvfølgelig.
Høreapparatet er nemlig altid på - om så Bo Vestergaard skyder hen over vandet i sin robåd, cykler en tur i støvregn og blæst, går på arbejde eller restaurant med sin hustru og gode venner.
Faktisk tænker han sjældent over, at han går med høreapparat.
“Det er bare en del af morgenrutinen nu, en del af mit udstyr - og det er sådan en stor hjælp. Jeg er jo også kommet i en alder, hvor mine øjne ikke duer helt så godt mere, så nu går jeg også med briller eller kontaktlinser. På samme måde er mit høreapparat bare en del af de hjælpemidler, som jeg har for at få det optimale ud af hverdagen,” siger han.
Sådan har Bo Vestergaard dog ikke altid haft det med sit høreapparat. Faktisk var det først som 30-årig, at han begyndte at gå med det hver dag. Han er født normalthørende, men som spæd blev han ramt af flere forskellige sygdomme, som satte sig på hørenerven på begge ører og gav ham en hørenedsættelse.
Derfor fik han allerede sit første høreapparat, da han startede i skole. Men han tog det sjældent på, og det blev altid hjemme, når han dyrkede sport. Allerede som barn var han nemlig bidt af sport og dyrkede alt fra håndbold og fodbold til roning og cykling:
“Datidens høreapparater havde den udfordring, at jeg ikke kunne have dem på, når jeg dyrkede sport. Der var for meget vindstøj og for meget unødvendig lyd. Heldigvis taler folk højt i de sportsgrene,” siger Bo Vestergaard og griner.
Særligt i teenageårene vægrede han sig ved at være “ham med høreapparatet” og lod sit hår gro langt for at skjule apparaterne.
“Jeg forbandt dét at have høreapparat med, at man var handicappet. Decideret. Sådan så jeg på det i mine teenageår: At jeg havde et handicap i forhold til mine venner. Og så var det heller ikke så ”sexet”. Jeg syntes ikke, at høreapparatet ligefrem pyntede på mit udseende, og dét betød noget dengang. Sådan ser jeg slet ikke på det nu.” fortæller Bo Vestergaard.
Der er sket meget med både høreapparater og Bo Vestergaards hårpragt siden 1970’erne og 1980’erne. Alligevel oplever han ofte, at folk simpelthen ikke lægger mærke til, at han bruger høreapparat:
“I min dagligdag bliver jeg overrasket, når jeg fortæller folk, at jeg har høreapparat, og de så siger: ‘Hvad?! Det kan man da ikke se.’ Også selvom jeg ikke har noget hår, der kan skjule dem. Og så står de og kigger lidt på mit ansigt, og så må jeg faktisk vise dem, hvor høreapparatet sidder henne. Så siger de: ‘Hvor er de blevet små!’”, fortæller han.
Selvom høreapparaterne er blevet mindre med tiden, har teknologien givet helt nye muligheder. Bo Vestergaard er særligt glad for de mange funktioner, som hans nye høreapparat og app giver ham:
“En af de absolut fedeste ting ved det nye høreapparat er, at jeg kan styre det via min telefon. Jeg kan indstille lydniveau, jeg kan indstille støj, og jeg kan sortere eller filtrere vindstøj fra. Der er også en mødefunktion-feature, og den er virkelig god. Den bruger jeg tit, når jeg er til møder,” siger Bo Vestergaard, som i dag arbejder som projekteringsleder i byggebranchen.
Med det liv, Bo Vestergaard lever, skal hans høreapparat kunne holde til lidt af hvert:
“Jeg har brug for et høreapparat, der virkelig kan holde til at være udendørs. Jeg har et aktivt liv, hvor jeg dyrker meget sport, men jeg går også på byggepladser, for eksempel i regnvejr. Så dét skal høreapparatet kunne holde til. Jeg har også behov for at kunne filtrere for eksempel larmende lastbiler, støjende maskiner eller vindstøj fra,” siger Bo Vestergaard og tilføjer:
“Og alle de ting, synes jeg faktisk, er i mål med de nye høreapparater her.”
Bo Vestergaard er født i 1965 og fik en hørenedsættelse som barn, da han blev ramt af flere sygdomme, der satte sig på hørenerven på begge ører.
Han er uddannet tømrer og bygningskonstruktør og arbejder i dag som projekteringsleder i byggebranchen.
Han er tidligere eliteroer på det danske landshold, hvor han sammen med sine rokammerater vandt syv medaljer - en bronze, fire sølv og to guld - i årene 1988-1995.
Han har også været træner for landsholdet i roning fra 1996-2005 og var sportschef i Dansk Kano og Kajakforbund fra 2013-2017.
I sin fritid cykler, ror og kitesurfer han.
Han er gift og har en 18-årig søn.
Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.