At leve med høretab

Har din nærmeste nedsat hørelse?

Det kan være svært at erkende, at man lever med nedsat hørelse. Mange lever med et ubehandlet høretab, da de ikke er opmærksomme på symptomerne, eller fordi de er for stædige til at erkende høretabet. Forebyggelse og beskyttelse er nøglen til at hjælpe med at bevare dine nærmestes, men også din livskvalitet.

Her kan du læse om de tegn, som du kan være opmærksom på, hvis du mistænker, at din partner eller én af dine nærmeste har nedsat hørelse.

Tegn på, at din nærmeste har nedsat hørelse

  1. Siger han/hun ”ja” eller ”nej” på de forkerte tidspunkter?
    Prøv at være opmærksom på dette, når du stiller spørgsmål og antag ikke, at han/hun blot misforstår, hvad du siger.

  2. Er han/hun mindre aktiv, når han/hun befinder sig i støjende omgivelser, i forhold til tidligere?
    Når man lever med nedsat hørelse, er høje stemmer og høje toner sværere at høre end dybe. Oplever du, at din nærmeste er fjern i sin adfærd til fx familiearrangementer, som I normalt deltager i, kan det være et tegn på, at vedkommende føler ubehag i støjfyldte omgivelser.

  3. Skifter vedkommende, hvilken retning han/hun læner sig til under en samtale?
    Dette er et tegn på, at man forsøger at følge med i samtaler ved at vende det gode øre til den, der taler.

  4. Bliver der grint på de helt forkerte tidspunkter?
    Dette er et tydeligt tegn på nedsat hørelse. Folk kan ofte have svært ved at indrømme, at de formentlig har et høreproblem, så de lader som om, at de forstår, hvilket betyder, at de ofte griner i upassende situationer.

  5. Virker det som om, at balancen ofte er en udfordring?
    Måske har vedkommende svært ved at holde balancen eller sværere ved at gå. Dette kan også være et tegn på høreudfordringer.

  6. Skruer han/hun ofte højt op for tv’et eller for musikken?
    Dette er typisk et af de første tegn på nedsat hørelse.

  7. Fornemmer du et mindre engagement i sociale sammenhænge – og måske engagerer vedkommende sig mindre i familien?
    Når man trækker sig og er mindre fraværende ved familie- og sociale arrangementer, kan det være et tegn på, at din nærmeste ikke kan høre eller forstå, hvad folk taler om.

  8. Bliver udefrakommende støj og/eller andre mennesker ofte bebrejdet for en misforståelse i en samtale eller et udeblevet svar?

  9. Bliver der ofte sagt ”hvad”, når I taler sammen?
    Skal du hele tiden gentage, hvad du siger?
    Dette kan du bruge som et argument for at indikere, at der kan være tale om en hørenedsættelse.

Hvad kan jeg gøre som pårørende?

Det kan være svært at se på, at ens nærmeste dagligt kæmper med nedsat hørelse. Det kan i nogle tilfælde føre til indelukkethed, frustrationer og fysisk samt psykisk udmattelse.

Den gode nyhed er, at det er nemt at gøre noget ved det. Med et moderne høreapparat bliver det atter muligt at deltage i samtaler og høre fuglesang og trafiklyde, så man kan færdes sikkert. Men det kan være svært at acceptere, at man har brug for et høreapparat. Oftest er det en kærlig opfordring fra et familiemedlem eller en god ven, der får folk med nedsat hørelse til at gøre noget ved det. Så med en god blanding af tålmodighed, omsorg og information kan du have nøglen til at hjælpe din pårørende til at høre bedre.

  • Tal med din nærmeste om hans eller hendes høretab. Vær forstående og omsorgsfuld
  • Fortæl, at det i langt de fleste tilfælde er muligt at komme til at høre godt igen
  • Tilbyd at tage med til en høreundersøgelse
  • Fortæl, at du også vil hjælpe i tilvænningsprocessen, da det kan virke som en stor omvæltning at få høreapparater

Hvis det er dine forældre, du skal have snakken med, deler vi 5 gode god til at tale høretab med dem her: Guide: Sådan taler du med dine forældre om høretab.

Før min far fik høreapparater, var han svær at komme i kontakt med. Efter min far har fået et høreapparat fra Dansk HøreCenter, er det blevet meget nemmere at være sammen.

Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke.

Ja tak, hold mig opdateret

med den nyeste viden samt tips og tricks inden for høreapparater

Vil du vide mere om at leve med et høretab?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os, så vi kan bestille en tid til dig i din lokale afdeling.