Artikel

Hvad er tinnitus?

Tinnitus betegner lyde, der opstår inde i øret og kun kan høres af personen med tinnitus. Op mod 80 procent af de mennesker, der har tinnitus, har også et høretab. Men hvorfor får man egentlig tinnitus? Og hvad kan man gøre ved det?.

Tinnitus er lyde der opstår inde i øret

Tinnitus er betegnelsen for en tilstand, hvor du hører lyde, som ikke stammer fra en lydkilde uden for hovedet. Det er derfor kun dig, som kan høre dem. 

Tinnitus bliver ofte beskrevet som ringen, susen eller brusen for ørerne, men det kan også lyde som en traktor i bevægelse, en græsslåmaskine eller en blanding af forskellige lyde.

De fleste mennesker vil opleve forbipasserende tilfælde af tinnitus indimellem, mens andre oplever tinnitus mere eller mindre konstant.

Da det er individuelt, hvordan man oplever tinnitus, er det derfor også meget forskelligt, hvor generet man er af lydene. Man vurderer, at cirka 10-20 % af befolkningen har tinnitus.  

Hvorfor har jeg tinnitus?

Det kan være svært at acceptere, at du har tinnitus, og måske kredser dine tanker omkring, hvorfor du har fået det? Der er mange forskellige årsager til, at man får tinnitus.

1. Har du været udsat for kraftig støj?

Tinnitus kan opstå efter kraftig lyd- eller støjpåvirkning. Det kan f.eks. være fra en meget larmende koncert, fra høj musik i dine høretelefoner eller fra en støjende arbejdsplads med en masse larmende maskiner. Derfor er det altid en god idé at passe godt på din hørelse for eksempel med et par formstøbte høreværn.

Læs mere om dine muligheder med et par formstøbte høreværn her.

2. Har du været stresset eller udsat for en traumatisk oplevelse?

Tinnitus kan også opstå som følge af stress og overbelastning eller en følelsesmæssigt traumatisk oplevelse i livet. Nogle mennesker med tinnitus oplever, at deres tinnitus bliver værre, hvis de er stressede.

3. Tinnitus kan påvirke dit ve og vel

Fordi der er så mange faktorer, der kan spille ind på din tinnitus, har du måske svært ved at finde ud af, hvad der netop forårsager den. Men én ting er helt sikkert, og det er, at det kan være irriterende og forstyrrende for din livskvalitet og måske også for din nattesøvn. Klik her og få gode råd til en god nats søvn med tinnitus.

4. Kan et høreapparat hjælpe mod min tinnitus?

Der er en sammenhæng mellem høretab og tinnitus, for op mod 80 % af dem, der er plaget af tinnitus, lever også med et høretab. Det virker uretfærdigt, at dem der er plaget af tinnitus også skal have høretab oveni. Men det er egentlig ret ’heldigt’, da høreapparater i nogle tilfælde faktisk kan hjælpe mod tinnitus.

Har du spørgsmål til dine muligheder, så kontakt os på telefon 70 230 560 alle hverdage kl. 8.00-14.00

Kilde: Høreforeningen


Vil du vide mere?

God livskvalitet hænger sammen med god hørelse. Du kan gøre meget selv. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips, råd og spændende historier direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig i bunden af nyhedsbrevet.


Kender du en, der også kunne have glæde af at læse denne artikel, så del endelig
knapperne til formålet finder du herunder:


Se mere