Høreprøve

Hvordan foregår en høreprøve?

En høretest kan sammenlignes med en synstest hos en optiker. Hvor du hos en optiker bliver bedt om at kigge på en række bogstaver, så bliver du hos audiologisten bedt om at lytte til en serie af forskellige toner og fortælle, hvilke toner du kan høre. Du vil også blive bedt om at gentage en række ord, så audiologisten kan finde ud af, hvor godt du hører tale. Det kan være en god idé at tage en ægtefælle eller pårørende med til høretesten, så I sammen kan fortælle, hvordan høretabet påvirker jeres dagligdag.

Ved undersøgelsen vil audiologisten typisk:

  • Spørge om, hvor og hvornår du oplever udfordringer med hørelsen
  • Tale om, hvordan høretabet påvirker jer begge
  • Undersøge dine ører og øregange
  • Udføre en grundig høretest, som typisk tager ca. 1-1 1/2 time inklusiv den indledende samtale

Fremgangsmåde ved høreundersøgelse

Trin 1

Inden vi begynder med høreundersøgelsen, kigger vi ind i begge dine ører for at sikre, at der er fri passage til trommehinden. Det er en forudsætning for en korrekt måling og er ligeledes med til at sikre en høreundersøgelse af høj kvalitet.

Trin 2

Når vi har sikret, at der ikke er ørevoks eller andre forhold, der kan blokere for lyden, får du hovedtelefoner på ørerne. Under høreundersøgelsen skal du svare ja eller trykke på en knap, når du hører en tone - også selvom den er meget svag. Vi måler et øre ad gangen. På den måde kan vi finde din høretærskel ved forskellige frekvenser.

Trin 3

Resultaterne af din høretest bliver plottet ind i et såkaldt audiogram, hvor frekvensen (Hz) læses på den vandrette akse og lydstyrken (dB) på den lodrette akse. Audiogrammet viser graden af et eventuelt høretab.

Audiologisten var tålmodig og tog hensyn til mig den gamle. Jeg havde overhovedet ingen bekymringer, fordi audiologisten var så sød til at hjælpe mig og gav mig grundig information. Jeg følte, at hun var god til sådan nogle gamle ’tumper’ som mig.

Har du et høretab?

Viser det sig, at du har nedsat hørelse, vil audiologisten vurdere, hvad årsagen kan være og anbefale en behandling. I nogle tilfælde kan høretabet være midlertidigt – f.eks. efter en forkølelse eller påvirkning af høje lyde. En anden årsag kan være en tilstoppet ørekanal, og så kan behandlingen være fjernelse af voks.

Viser det sig, at høretabet er varigt, kan det i langt de fleste tilfælde afhjælpes med et høreapparat. Audiologisten vil gennemgå, hvilke typer apparater, der findes. De fleste moderne høreapparater er små og lette. Nogle er beregnet til at sætte bag øret, og nogle er specialbygget, så de kan sidde inde i selve øret. Mange af dem kan også kontrolleres direkte via en smartphone.

Vil du høre bedre? Din hørelse er i trygge hænder hos os. Bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest - så skal du ikke bekymre dig om din hørelse igen. Bestil tid til høretest

Vil du vide mere om hørelse og høretab?

Hos Dansk HøreCenter er vores specialister altid opdateret med den nyeste viden om hørelse, høretab og ikke mindst behandlingsmuligheder. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os, så vi kan bestille en tid til dig i din lokale afdeling.